Tuttu keksintö keksittiin uudelleen – katso videolta

Ennen autonomisia autoja nykyautoihin kehitetään ominaisuuksia, joista suurin osa hyödyntää uusinta elektroniikkaa. Uusimpana Bosch ’’keksi’’ 95-vuotiaan häikäisysuojan autoihin uudelleen nestekide- ja digitekniikan avulla. Katso videolta miten älysuoja toimii.

Boschin Las Vegasin kulutuselektroniikkamessuilla esittelemä Virtual Visorissa rakentuu läpinäkyvästä nestekidepaneelista, kuljettajaa kohti katsova kamerasta sekä tekoälyohjelmisto kasvojen tunnistukseen, analysointiin ja seurantaan

Boschin teknologia hyödyntää älykkäitä algoritmeja suojaamaan kuljettajaa häikäisyltä ilman, että tämän näkymä tiehen peittyy.

Perinteinen häikäisysuoja ei ole tarpeeksi pätevä torjumaan tätä turvallisuusriskiä. Parhaimmillaankin se suojaa kuljettajaa vain osittain peittäen samalla myös osan näkyvyydestä.

“Useimmille autoilijoille häikäisysuoja ei riitä vaarallisen häikäisyn välttämiseksi. Erityisesti auringonnousun ja -laskun aikoina aurinko voi huonontaa näkyvyyttä merkittävästi”, Bosch Car Multimedian johtaja Steffen Berns sanoo.

Bosch panostaa MEMS-antureiden lisäksi uusimpiin 3D-näyttö- ja tekoälytekniikoihin.

Boschin Virtual Visor yhdistää LCD-paneelin ja kuljettajaa seuraavan kameran, joka seuraa auringon aiheuttamia varjostuksia kuljettajan kasvoilla.

Tekoälyä käytetään havaitsemaan missä silmät, nenä ja suu sijaitsevat, jotta järjestelmä pystyy tulkitsemaan kasvoille lankeavat varjot oikein.

Algoritmi analysoi kuljettajan näkymän ja himmentää näytöstä vain sen osan, josta valo osuu kuljettajan silmiin. Näytön muut osat säilyvät läpinäkyvinä, jolloin häikäisysuoja ei peitä isoa osaa kuljettajan näkökentästä.

”Havaitsimme, että kuljettajat säätävät perinteisen häikäisysuojan varjostamaan silmiään jatkuvasti. Tämä havainto oli oleellinen tuotekonseptin yksinkertaistamisessa ja teknologian suunnittelussa”, sanoo Boschin Pohjois-Amerikan yksikön tekninen asiantuntija Jason Zink, joka on yksi Virtual Visorin kehittäjistä.

Bosch hakee nostoa tekoälystä

Messuilla on esillä myös muita Boschin tekoälyratkaisuja, kuten kansainväliselle avaruusasemalle kehitetty ennakoivan huollon sovellus, ajoneuvon sisätilan valvontajärjestelmä, 3D-autonäyttö sekä älykäs lääketieteellinen diagnostiikka-alusta. Kaikissa niissä uusi tekoäly on tärkeässä asemassa, johon yritys aikoo panostaa edelleen lisää.

”Vuodesta 2025 lähtien tekoäly on osa kaikkia Bosch-tuotteita tai vähintään niiden kehitystä ja valmistusta”, sanoo Boschin johtoryhmän jäsen Michael Bolle.

Bosch sijoittaa pelkästään konsernin ohjelmistokehitykseen vuosittain kaikkiaan jo 3,7 miljardia euroa ja työllistää yli 30 000 ohjelmistoinsinööriä. Tuhat heistä keskittyy erityisesti tekoälykehitykseen.

Lisää: Video älyvisiirin toiminnasta (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/