DNA oli nopein metrossa – 5G tulossa

Mobiilioperaattori DNA:n mobiililaajakaista oli Helsingin ja Espoon metroreitillä nopein, kertoo konsulttiyritys Omnitelen selvitys. Tulevaisuudessa 4G-verkon laajennukset ja 5G-rakentaminen parantavat mobiilidatan nopeuksia entisestään.

DNA:n tiedotteen mukaan Omnitelen mittausten suurin keskimääräinen, saapuvan liikenteen tiedonsiirtonopeus oli DNA:lla 115,3 Mbit/s. Elisan liittymällä tulos oli 72,3 Mbit/s ja Telian liittymällä 68,2 Mbit/s.

Teleoperaattorit tukeutuvat metrossa 4G:n lisäksi tulevaisuudessa myös 5G-verkkoihin.

Myös edellisessä syyskuussa 2018 tehdyissä mittauksissa nopein keskimääräinen saapuvan liikenteen nopeus (85,2 Mbit/s) mitattiin DNA:n liittymällä.

Suurin osa mobiilista tiedonsiirrosta on saapuvaa liikennettä eli internetistä laitteeseen katseltavaksi tai kuunneltavaksi ladattavaa sisältöä.

Tutkimuksen tulokset ja operaattoreiden tulosjärjestys vaihtelivat jonkin verran metroreitin varrella.

DNA:n mukaan tulokset antavat kuitenkin varsin hyvän yleiskuvan keskimääräisistä tiedonsiirtonopeuksista ja operaattoreiden keskinäisistä eroista reitin varrella mittausajankohtana.

Omnitelen mittaukset tehtiin metron sisällä joulukuussa useamman kerran päivässä edestakaisin kuuden päivän ajan. Mukana oli sekä ruuhka- että hiljaisemmat aikoja.

Lisää: Omnitele (LINKKI)  ja raportti DNA:n sivulla (LINKKI, pdf) ja aiempi Omnitelen 2018 raportti (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

TAUSTAA: Omnitele on matkaviestinverkkoihin ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö. Sen omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia ja mobiilioperaattoreita, kuten DNA ja Elisa.