Ilmataksi on Hyundain ja Uberin tavoitteena

Hyundai on ensimmäinen Uber Elevate -kumppani, jolla on kyky Uber Air Taxi -ilmataksien massatuotantoon Hyundain UAM (Urban Air Mobility) -järjestelmä elävöittää kaupunkeja mahdollistamalla tarveperusteisen liikkumisen ilmateitse Uberin Elevate-verkostossa.

Uber ja Hyundai Motor Company ovat julkistaneet uuden kumppanuuden. Tavoitteena on kehittää Uber Air Taxi -kulkuneuvoja ilmateitse tapahtuvaa tulevaisuuden yhteiskäyttöliikennettä varten. Samalla osapuolet paljastivat Las Vegasissa järjestettävillä CES-kulutuselektroniikkamessuilla konseptin täysikokoisesta ilma-aluksesta.

Hyundai on ensimmäinen Uber Elevate -hankkeeseen liittynyt autoalan yhtiö, ja sen mukaantulo tuo yhteistyöhön laajan valmistuskapasiteetin sekä vahvan kokemuksen sähkökäyttöisten kulkuneuvojen massatuotannossa.

Hyundain julkistama ilma-aluskonsepti kehitettiin osittain Uberin avoimen suunnittelun prosessissa. Se on Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn innoittama lähestymistapa, joka vauhdittaa innovointia esittelemällä kulkuneuvokonseptit avoimesti.

Hankkeessa Hyundai valmistaa ilma-alukset ja ottaa ne käyttöön. Uberin tehtävä on tuottaa ilmatilan käyttöön liittyviä tukipalveluja, hoitaa yhteydet maakuljetuksiin sekä asiakkaan käyttöliittymän ilmateitse hoidettavaan yhteiskäyttöjärjestelmään.

Lisäksi osapuolet tekevät yhteistyötä kehittääkseen edellytyksiä uuden kulkuneuvotyypin nousu- ja laskukäytännöille.

”Visiomme ilmassa tapahtuvasta kaupunkiliikenteestä muuttaa urbaanin liikennejärjestelmän, sanoo Hyundain Urban Air Mobility (UAM) -osaston vetäjä ja varatoimitusjohtaja Jaiwon Shin.

Hyundai on työskennellyt Uber Elevaten kanssa kehittääkseen jo ensimmäisen S-A1-nimeä (aloituskuvassa) kantavan henkilökohtaisen ilma-aluksen eli PAVin (Personal Air Vehicle). Sähkökäyttöinen alus voi nousta ja laskea pystysuoraan (eVTOL).

Laitteessa on useita eri puolille runkoa sijoitettuja roottoreita ja potkureita yksittäisen vikaantumisen aiheuttaman riskin pienentämiseksi. Lisäksi usean pienen roottorin käyttö vähentää melua verrattuna isoilla roottoreilla varustettuihin polttomoottorikäyttöisiin helikoptereihin, mikä on erityisen tärkeää kaupunkialueilla.

Prototyyppi on suunniteltu maksimissaan 290 kilometriä tunnissa matkalentonopeuteen, noin 300-600 metrin lentokorkeuteen ja 100 kilometrin pituisille matkoille.  Uber on ilmoittanut tähtäävänsä esittelylentojen järjestämiseen jo kuluvan vuoden aikana ja koko Elevate-hankkeen saamiseksi kaupalliseen käyttöön jo vuonna 2023.

Lisää: video (LINKKI)