Luotettavaa tunnistusta valosähköisillä antureilla

Valosähköisen ilmaisin reagoi siihen, miten intensiivisesti sähkömagneettiset aallot (näkyvä valo, infrapunasäde tai lasersäde) osuvat siihen. Tässä TME:n artikkeli edustamistaan valosähköisistä antureista.

Valosähköinen aturi on rakennettu kahdesta komponentista – lähettimestä ja vastaanottimesta – jotka ovat mukautettu poistamaan muista säteilylähteistä peräisin olevat häiriöt. Kun moduloitu säde osuu esteeseen, laite lähettää sähkösignaalin ohjaus- tai toimilaitteeseen.

Riippuen siitä, miten suurella ulottuvuudella valittu laite tulee toimimaan, on olemassa valosähköisten antureiden kolme eri rakennetta:

  • Lähetin ja vastaanotin ovat suljettu yhteen koteloon, mikä pienentää asennustilaa, mutta ne mahdollistavat vain lähellä olevien kohteiden ilmaisemisen
  • Keskiulottuvuudella, lähettimen ja vastaanottimen lisäksi, lisätään vielä heijastin
  • Suuremmilla etäisyyksillä on välttämätöntä käyttää valosähköisiä antureita, joissa vastaanotin ja lähetin ovat erillisiä komponentteja.

Mihin pitää kiinnittää huomiota valosähköistä anturia valittaessa?

Päättäessä ostaa valosähköisen anturin täytyy harkita etenkin sitä, mihin sitä tullaan käyttämään.

Esimerkiksi jos anturin on tarkoitus reagoida isoihin esineisiin, jotka ovat valmistettu valoa johtamattomasta materiaalista, kannattaa valita Panasonicin CX-411-x-perheen antureita.

Toiset anturit ovat pieniä (11,2 x 31 x 20mm) ja ne toimivat hyvin kohteissa, jotka ovat valaistu huonommin.

Mallista riippuen, kyseisen perheen valosähköiset anturit ovat mukautettu toimimaan eri tyyppisten porttien ja tulojen kanssa, mukaan lukien M8- sekä M12-tyyppisiä liittimet, joissa on 300 mm:n kaapelit.

Valosähköiset erikoisanturit mahdollistavat myös  läpinäkyvien, tai sellaisten kohteiden havaitsemisen, jotka ovat epätyypillisen muotoisia tai kokoisia.

Ensimmäisen tyyppisiä kohteita havaitsee erinomaisesti Autonicsin BTS30-LDTL-P-ilmaisin, jolla on samalla nopea reaktioaika, joka ei ylitä 1 ms.

Autonicsin BTS30-LDTL-P

Pienissä kohteissa parhaiten toimii puolestaan valosähköinen anturi, joka käyttää tarkkaa lasersädettä. Esimerkiksi Panasonicin EX-L2xx-perheen anturit, jotka ovat TME:n valikoimassa.

Molempien ominaisuuksiin kuuluu korkea tehokkuus ja ne ovat varustettu pitkällä, 2-metrisellä kaapelilla, minkä vuoksi ne voi sijoittaa kauas ohjauskaapista.

Valosähköiset anturit ja työympäristö

Valosähköiset anturit ovat osa teollisuusautomatiikkaa, joten ne joutuvat kestämään haitallisia ympäristöolosuhteita kuten pölyä, kosteutta, korkeita lämpötiloja sekä vaarallisia aineita, joita joita voi kohdata laitoksessa työskenneltäessä.

Autonicsin BJR-sarjan anturit ovat varustettu korkean luokan koteloilla, jotka täyttävät IP67-tiivistysvaatimukset. Sen lisäksi kannattaa huomioida myös tunnistettavan kohteen materiaalt tai jopa niiden väri.

Monet anturit toimivat valon heijastus- ja taittumisperiaatteen perusteella eli erilaiset värit absorboivat ja hajottavat väriaaltoja eri tavalla. Se vaikuttaa merkittävästi valosähköisen anturin tehokkaaseen ulottuvuuteen.

TME:ltä saatavilla olevien tuotteiden ulottuvuus on 0 – 60 metriä. Jos tarvit

Autonics BC15-LDT-C

aan kehittyneempää värien ilmaisua, esimerkiksi jos eri väri viestii tuotantolinjassa vikatilanteesta.

Tällaisessa tapauksessa kannattaa harkita värianturin hankintaa. TME suosittaa siihen kuvan Autonicsin BC15-LDT-C-anturisarjaa.

Ilmaisimet toimivat monitoimisuutensa ja luotettavuutensa vuoksi hyvin sekä isoissa tehtaissa, että pienissäkin tuotantolaitoksissa.

Sellaiset tuotemerkit kuin Panasonic, Omron tai Atonics ovat  automaatiossa ja teollisuuden eri aloilla käytettävien valosähköisten antureiden tärkeimpiä valmistajia.  TME:llä on kaikkien kolmen merkin jakelijana valikoimassaan sekä standardi- että erikoismalleja.

Lisää: TME (LINKKI) ja valosähköiset anturit (LINKKI)

Lähde:  TME on toteuttanut tämän advertoriaalin  edustamistaan valosähköisistä anturiratkaisuistaan yhteistyössä Uusiteknologia.fi:n mediamyynnin kanssa.