EU lähtee pakkotoimiin: yksi ja sama laturiliitin kännyköihin

Euroopan unioni on ryhtymässä toimiin, jonka myötä jatkossa yksi ja sama laturi kävisi kaikkiin kännyköihin. Unioni on pyrkinyt pitkään saamaan vapaaehtoisesti laitevalmistajia omaksumaan yhteisen, yhden standardoidun latausliittimen. Nyt se aiotaan tuoda pakolla – lakiesitys on tulossa vielä tämän vuoden aikana.

Monet europarlamentin mepit ovat vuosien ajan aktiivisesti vaatineet EU:lta toimia yleisen ja yhteisen laturinpään puolesta. Tänään torstaina eurokansanedustajat äänestivät täysistuntosalissa asiasta.

Parlamentin vaatimukset on kuultu ja Euroopan komissio kertoi tänään julkaistussa työohjelmassaan antavansa aiheesta lakiesitystä myöhemmin tänä vuonna.

Ainakin Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin (S&D) mielestä esitys on tervetullut. ’’EU on pyrkinyt jo pitkään saamaan laitevalmistajia omaksumaan yhteisen, yhden standardoidun liittimen.

Unioni on toteuttanut laitevalmistajien kanssa vapaaehtoisuuteen perustuvia sitoumuksia ensimmäisen kerran jo vuonna 2009, jolloin erilaisia latausliittimen malleja oli jopa 30. Nyt määrä on vakiintunut muutamaan.

Nyt tarvittasiin Kumpula-Natrin mukaan viimeistä rutistusta, koska on käynyt selväksi, että tavoitteeseen ei tulla pääsemään pelkillä vapaaehtoisilla sopimuksilla.

’’Kun yhteiseen liittimen päästään, tulee tarkasti myös arvioida, voisiko laturien hävikkiä vähentää myös luopumalla käytännöstä, jonka mukaan jokaisen ostetun älypuhelimen mukana tulee uusi laturiä’’, Kumpula-Natri pohtii.

Lisää: EU:n tiedote 28.1.2020 (LINKKI)

Kuvituskuva: Euroopan parlamentti