Nokian liikevaihto vuoden 2018 tasolle – lisää panoksia suunnitteluun

Nokia palasi vaikean kolmannen neljänneksen jälkeen vuoden viimeisellä neljänneksellä lähes vuoden takaiselle tasolleen. Toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan neljänneksen tulos oli silti vahva päätös vaikealle vuodelle. Ongelmia aiheuttanut ReefShark-piiriteknologia luvattiin kasvavasti vuoteen 2022 mennessä kaikkiin 5G-ratkaisuihin.

Nokian kehitys oli Surin mukaan loppuvuoden aikana vahvaa monilla liiketoiminta-alueilla, liikevoitto parani hieman vuoden 2018 vastaavasta ajanjaksosta, vapaa kassavirta oli vankka ja nettokassa kasvoi 1,7 miljardiin euroon. Viimeisen neljänneksen liikevaihto oli 6,9 miljardia euroa.

Kolmannen neljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä tehdyt päätökset esimerkiksi osinkojen jäädyttäminen 5G-kehityksen lisäpanostusten takia romauttivat viime vuoden lopulla Nokian pörssikurssin.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri, Nokia

Hyvääkin Nokian tulosjulkistuksessa kerrottiin. Koko vuoden tasolla Nokia Enterprise -liiketoiminta suoriutui  Surin mukaan erittäin hyvin tavoitteessaan saavuttaa kaksinumeroinen myynnin kasvu, markkinat päihittäen.

Myös Nokia Software -segmentti osoitti Surin mukaansa pitkän aikavälin potentiaalinsa, parantaen kannattavuuttaan vuoteen 2018 verrattuna.

Nokian IP Routing -liiketoiminta jatkoi Surin mukaan asemansa vahvistamista ja lisäsi merkittävästi markkinaosuutta ja paransi kannattavuuttaan.  Myös Nokia Technologies -liiketoiminnan kannattavuus säilyi vahvana.

Ongelmana oli kuitenkin edelleen Nokian suurin yksikkö Mobile Access -liiketoiminta, jossa tehtiin myös eniten muutoksia. Suri uskoi, että käynnissä olevat toimet alkavat tuottaa tulosta kuluvan vuoden aikana.

Kuukausi sitten Nokia kertoi jatkavansa edelleen Suomen toimintojensa tehostamista ja irtisanomisia. Vähennysmääräksi yritys kertoi yt-neuvotteluiden alkaessa noin 180 työpaikkaa.

Kuva: Nokia

Neuvottelut eivät kuitenkaan koskeneet 5G-tuotekehitystä ja Oulun tukiasematehdasta. Yhtiö on palkannut erityisesti Ouluun uusia 5G-kehittäjiä, jotta verkojen piiritoteutuksiin saadaan lisää voimaa.

Nokia kertoikin, että ReefShark-pohjaisten tuotteiden osuus  vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä oli vain 10 prosenttia, mutta uskoo ReefShark-osuuden kasvavan asteittain vuoden 2020 aikana niin, että vuoden lopussa se on yli 35 prosenttia ja 2021 lopussa jo 70 prosenttia.

Vuoteen 2022 mennessä 5G-piiriongelma pitäisi olla ratkaistu. Yritys aikoo raportoida kehityksestä joka tulosjulkistuksessaan.

Lisää: Nokian koko vuoden 2019  ja 4. neljänneksen tulostiedote (LINKKI) ja aiempi 3.neljänneksen tulosuutinen (LINKKI).

Kuva: Nokia

Päivitetty