Uusia taajuuksia 5G-verkkoihin – rahakas huutokauppa tulossa

3,5 gigahertsin taajuuksien rinnalle halutaan tulevaisuuden 5G-verkkoihin 26 gigahertsin alue. Kesällä on tulossa  uusi taajuushuutokauppa, johon Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää jo lausuntoja. Pohjahinnaksi yhdelle luvalle on määritelty seitsemän miljoonaa euroa.

Uudenkorkeamman 26 gigahertsin taajuusalueen käyttöönotto kasvattaa 5G-mobiiliverkkojen nopeuksia ja tiedonsiirron kapasiteettia. Taajuusalue 26 gigahertsiä soveltuu suurten yhteysnopeuksien tarjoamiseen esimerkiksi kaupungeissa, liikenteen solmukohdissa ja yleisötapahtumissa.

26 gigahertsin taajuusalue kattaa taajuudet 24,25-27,5 gigahertsiä. Tältä alueelta valtakunnalliseen käyttöön huutokaupattaisiin taajuudet 25,1-27,5 gigahertsiä kolmena 800 megahertsin taajuuskaistana. Lähtöhinta on seitsemän miljoonaa euroa yhtä 800 megahertsin taajuuskaistaa kohden.

Taajuusalueen alempi osa 24,25-25,1 gigahertsiä eli 850 megahertsiä taajuuksia jätettäisiin huutokaupan ulkopuolelle. Taajuusalue varattaisiin paikallisten verkkojen rakentamiseen.

Tulevaisuudessa paikallisia verkkoja voitaisiin rakentaa tulevaisuudessa esimerkiksi satamiin ja teollisuuslaitoksiin. Yritykset voisivat käyttää paikallisia verkkoja muun muassa etäohjaukseen, robotisaatioon ja sensoridatan keräämiseen.

Suomi myönsi 5G-taajuudet ensimmäisten maiden joukossa syksyllä 2018. Yritykset alkoivat rakentaa verkkoja 3,5 gigahertsin taajuusalueella vuonna 2019. Kaupallisten 5G-palveluiden tarjontaa on Suomen lisäksi Euroopassa seitsemässä maassa.

5G-verkkojen avulla voidaan toteuttaa huippunopeita ja langattomia tiedonsiirtoyhteyksiä, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa muun muassa uusia liikenteen ja terveydenhoidon palveluita ja liiketoimintaa.

Taajuushuutokauppa järjestetetään kesällä 2020. Uudet toimiluvat myönnetään Manner-Suomeen ja ovat voimassa 31.12.2033 asti.

Kuvituskuva: DNA