Uusimmalla teknologialla elämyksellisyyttä oopperaan

Uusin teknologia voi mullistaa oopperakokemuksen, mutta myös tekemisen. Virtuaali- ja muut it-tekniikat voivat tuovat oopperaan aivan muotoja. Nyt Nokian Bell Labs lähtee yhteistyöhön Suomen kansallisoopperan ja -baletin sekä Varjona ja Zoan kanssa uusien muotojen etsintään. Tulossa on myös kaksipäiväinen kongressi toukokuussa.

Perinteistä konventioita ravisteleva projekti kiinnostaa myös kansainvälisesti. Se on synnyttänyt yhteistyön maailmanlaajuisen tutkimus- ja kehityslaboratorio Nokia Bell Labsin ja Kansallisoopperan välille. Tarkoitus on törmäyttää taiteita ja uusinta teknologiaa.  Mukana on kaikki alan tekniikat VR;stä AR:ään ja teoälystä spatialääneen ja paikannukseen.

Yhteistyö Kansallisoopperan ja -baletin kanssa kuuluu Nokia Bell Labsin Experiments in Arts and Technology -ohjelmaan (E.A.T.), jossa taiteilijat sekä Nokia Bell Labsin insinöörit ja tutkijat etsivät yhdessä uusia mahdollisuuksia ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja yhteyteen.

”Opera Beyond -projekti on merkittävä avaus, joka yhdistää taiteen ja teknologian aloja. Suomen kansallisoopperan ja -baletin visio oopperan tulevaisuudesta resonoi voimakkaasti sen kanssa mitä me E.A.T.-ohjelmassa tavoittelemme.”, sanoo Domhnaill Hernon, Nokia Bell Labsin Head of Experiments in Arts and Technology.

Nokia Bell Labs käynnistää myös yhteistyön myötä Suomessa Pohjoismaiden ensimmäisen taiteilijaresidenssin, johon on valittu mediataiteilija Kalle Rasinkangas. Hän pääsee osaksi huippututkijoiden yhteisöä ja hyödyntämään Nokia Bell Labsin teknologiaa sen Espoon ja Tampereen yksiköissä.

Rasinkankaan työskentelyn tuloksena syntyvä vuorovaikutteinen installaatio nähdään Opera Beyondin kansainvälisessä konferenssissa toukokuussa. Tulossa on myös kansainvälinen Opera Beyond -konferenssi 25.–26. toukokuuta.

Mukana ovat muun muassa Lontoon National Theatren digitaalisen kehitystyön päällikkö Toby Coffey, 3D-äänen tutkija Marcus Noisternig IRCAM-tutkimuskeskuksesta, Annette Mees Lontoon Royal Opera Housen yleisölaboratoriosta, Where Thoughts Go -virtuaalitodellisuuden kehittäjä Lucas Rizzotto, laajennetun todellisuuden ja teatteri-ilmaisun tutkija ja suunnittelija Joris Weijdom sekä Amos Rexin museonjohtaja Kai Kartio.

Uusi työkalu Varjon silmikoille

Konferenssissa esitellään uusi XR-teknologiaan pohjautuva simulaatiotyökalu esittävien taiteiden tuotannoille ja tapahtuma-alalle. Se on Opera Beyond- hankkeen ja  AR-/VR-silmikoita kehittävän Varjon ja virtuaalitodellisuusstudio Zoan XR-teknologiaan pohjautuva simulaatiotyökalu.

Uusi tuotantoja tehostava ja toimijoiden (kuten ohjaaja, lavastaja, valaistussuunnittelija, tuottaja jne.) välistä kommunikaatiota parantava työkalu mahdollistaa taiteellisten suunnitelmien simuloimisen virtuaalisesti.

Sen avulla kansainväliset työryhmät voivat kokoontua aidossa näyttämömiljöössä yhtä aikaa riippumatta siitä missä päin maailmaa jäsenet ovat. Tämä tehostaa esim. yhteistuotantoja oopperatalojen kesken.

Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee Opera Beyond -projektia.

Lisää: Opera Beyond (LINKKI), XR-simulaattori (LINKKI)

Kuva: Suomen kansallisoopperan ja -baletin Opera Beyond -projektissa kehitetään XR-teknologiaan pohjautuvaa simulaatiotyökalua esittävien taiteiden tuotannoille ja tapahtuma-alalle. Työkalun toteutuksessa ovat mukana virtuaalitodellisuuden ja sekoitetun todellisuuden tuotteita valmistava Varjo ja virtuaalitodellisuusstudio Zoan. Kuva: Varjo Technologies