Ydinvoimaloiden purkamisesta bisnestä – purkurobotti kehitteillä

Maailman ydinvoimalakanta on nopeasti tulossa eläkeikään. VTT:n juuri käynnistynyt dECOmm (Finnish Ecosystem for New International Decommissioning Services) -hanke kokoaa yhteen suomalaisosaamista. Kehitteillä on esimerkiksi erikoisrobotti ydinvoimaloiden purkutöihin.

Suomalaisella digiosaamisella ja koneenrakennustaidolla on käyttöä, kun maailman ydinvoimalakanta tulee purkuikään. “Seuraavien 20 vuoden aikana poistuu maailmalla käytöstä joka vuosi arviolta 10-15 reaktoria”, kertoo dECOmm-hankkeen projektipäällikkö Tapani Ryynänen VTT:ltä.

Kyseessä on miljardibisnes, sillä yhden ydinvoimalan purku kestää jälkihoitoineen yli 10 vuotta ja hintalappu saattaa olla jopa miljardi euroa. Kalleimpia purettavia ovat Tšernobyl-tyyppiset grafiittihidasteiset reaktorit, joissa on valtavasti hankalasti käsiteltävää säteilevää materiaalia.

Suomen ydinjäterahastoon on tällä hetkellä rahastoitu noin kaksi miljardia euroa, jonka pitäisi kattaa maan nykyisen reaktorikannan purkutyöt ja jätteistä huolehtiminen. Laitosten käyttäjät hyötyvät suoraan, jos työ opitaan suorittamaan tehokkaammin ja edullisemmin turvallisuudesta tinkimättä.

VTT:n kiinnostus ydinvoimaloiden purkubisnestä kohtaan kasvoi viisi vuotta sitten, kun VTT:n oma FiR1-tutkimusreaktori sammutettiin lopullisesti. Omasta purkuprojektista voidaan ammentaa oppia laajemmin suomalaisyrityksille.

Tietotekniikka on vahvasti esillä VTT:n kaksivuotisen tutkimushankkeen teknologiakehityksessä. Tutkimussuunnitelmassa mainittuja teknologioita ovat muun muassa rakennusten tietomallit, AR/VR ja koneoppiminen.

Projektissa esimerkiksi Delete Finland Oy:n Nuclear Decommissioning Robot -hankkeessa rakennetaan ydinvoimalakäyttöön soveltuvaa purkurobottia.

Lisää: VTT järjestää dECOmm Open Business -seminaari 7.5.2020 (LINKKI)

TAUSTAA: Joulukuussa 2019 käynnistyneen kaksivuotisen dECOmm-hankkeen tutkimusbudjetti on 1,3 miljoonaa euroa. Rahoittajia ovat Business Finland, VTT ja osallistujayritykset. Hanke rakentaa suomalaista yritysekosysteemiä tarjoamaan ydinvoimaloiden purkupalveluita.

Kuvituskuva: VTT