Pieni terahertsisiru paljastaa tavaran aitouden

Yhdysvaltalaisen Massachusetts Institute of Technologyn tutkijat ovat kehittäneet RFID-tarrojen sijaan pieninikoisen millimetrin kokoisen sirun. Niiden avulla voidaan varmentaa pienempienkin  esimerkiksi tuotteiden aitouden. Siruun on integroitu suojattu prosessori ja antennijärjestelmä, joka toimii terahertsin alueella sekä valosähköiset diodit virrantuottoon.

MIT:n tutkijat halusivat kommunikointia korkealla terahertsitaajuudella mikroaalto- ja infrapunasäteilyn välillä – noin 100 gigahertsiä ja kymmenen terahertsiä, joka mahdollistaa antenniryhmän siruintegraation ja langattoman viestinnän suuremmilla lukijaetäisyyksillä. He halusivat siihen myös salausprotokollia.

Kuva: Tutkijat/MIT News

Yksi ideoista oli hyödyntää joukkoa pieniä antenneja, jotka lähettävät dataa edestakaisin takaisinsironnan avulla tunnisteen ja lukijan välillä.

Siihen on toteutettu myös alan ensimmäinen säteenohjaustoiminto, jossa antennit keskittävät signaaleja lukijaa kohti.

Tällä hetkellä signaalialue on noin viisi senttimetriä mutta seuraavaksi tutkijat toivovat ”siirtävänsä alueen” rajoja entisestään. Lopulta he haluaisivat, että useat tunnisteet pingaisivat yhtä keskuslukijaa.

Sirut ovat niin pieniä, helppo valmistaa ja halpoja, että ne voidaan upottaa aitouden todistamiseksi vaikka suorittimiin ja muihin suurempiin piisiruihin. Aitouspiiri estäisi näin piirien kellotaajuus- ja tuotemerkintöjen väärentämisen.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), MIT:n tiedoteuutinen (LINKKI)

Kuva: Tutkijat/MIT News