Tekoäly tarvitsee eettiset suuntaviivat – Bosch esitteli omansa

Saksalainen Bosch on laatinut eettisen säännöstön Ne pohjautuvat perussääntöön, jonka mukaan ihmisten tulee olla tekoälypohjaisten päätösten lopullinen tekijä myös liikenteessä. Suomessa ja myös Euroopan unionissa ollaan myös kiinnostuttu tekoälyn eettisestä osuudesta. Viime kesänä aihe oli esillä Turun Shift-teknologiatapahtumassa.

Autoteollisuuteen ja laajemminkin uusinta teknologiaa kehittävä Bosch on laatinut eettisen säännöstön, joka ohjaa yrityksen tekoälyn käyttöä yrityksen älytuotteissa. Boschilla ne pohjautuvat perussääntöön, jonka mukaan ihmisten tulee olla tekoälypohjaisten päätösten lopullinen tekijä.

“Tekoälyn tulisi palvella ihmisiä. Nämä eettiset säännöt antavat työntekijöillemme selkeät ohjeet älytuotteiden kehittämiseen”, Boschin pääjohtaja Volkmar Denner sanoo. “Tavoitteena on saada ihmiset luottamaan tekoälypohjaisiin tuotteisiimme”, Denner summaa.

Tekoälyn eettiset säännöt pohjautuvat Boschilla perussääntöön, jonka mukaan ihmisten tulee olla edelleen päätösten lopullinen tekijä.

Yrityksen tähtäimessä on, että vuoteen 2025 mennessä kaikki Boschin tuotteet joko sisältävät tekoälyä tai sen avulla on toteutettu osa suunnittelusta tai tuotannosta. Yrityksen tahtotila on, että sen tekoälytuotteet ovat turvallisia, kestäviä ja niiden toiminta on selitettävissä.

Boschin toiveena on, että sen eettinen säännöstö vaikuttaa tekoälystä käytävään julkiseen keskusteluun.

Luottamuksen rakentaminen älykkäisiin järjestelmiin vaatii enemmän kuin vain teknistä osaamista. Tiivistä dialogia on käytävä lainasettajien, tiedeyhteisön ja suuren yleisön välillä.

“Jos tekoäly on kuin musta laatikko, ihmiset eivät luota siihen. Verkottuneessa maailmassa luottamus on kuitenkin oleellinen tekijä”, Boschin teknologia- ja digitaalisen liiketoiminnan johtaja Michael Bolle sanoo.

Algoritmien käytössä on suunnaton määrä dataa, jota analysoimalla ne voivat tehdä päätelmiä ja päätöksiä. Bosch on jo hyvissä ajoin ennen EU:n laajuisia sitovia standardeja ryhtynyt toimeen teköälyteknologiaan liittyvien eettisten kysymysten selvittämiseksi.

Lisää: Boschin eettiset säännöt (LINKKI,pdf) ja aiempia Uusiteknologia.fi:n tekoälyn eettisiin asioita käsitelleitä artikkeleita Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja Shift-tapahtuman antia (LINKKI)

TAUSTAA: Tekoälyllä valtava potentiaali

Tekoäly on maailmanlaajuinen kehityksen ja kasvun ajuri. Esimerkiksi liikkeenjohdon konsulttiyritys PwC ennustaa, että vuoteen 2030 mennessä BKT kasvaa tekoälyn ansiosta Kiinassa 26 prosenttia, Pohjois-Amerikassa 14 prosenttia ja Euroopassa noin 10 prosenttia. Teknologia voi auttaa monien haasteiden ratkaisemisessa esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisessa toiminnassa.

Kuvituskuva: Bosch