Suomalaiseen robottiautoyhtiöön japanilaisrahaa

Suomalainen robottiautoyhtiö Sensible 4 on saamassa kuusi miljoonaa euroa japanilaissijoittajilta, joka mahdollistaa yrityksen laajentumisen Euroopan lisäksi myös Aasiaan. Japanilaisen Mujin kanssa kanssa totetutetun Gacha-robottibussin ansiosta yritys on yksi tunnetuimmista pohjoismaisista kasvuyrityksistä Japanissa.

Espoolainen Sensible 4 toimittaa itseajaviin ajoneuvoihin ohjelmistoratkaisuja jotka mahdollistavat itsenäisen ajamisen kaikissa sääoloissa. Huono sää ja rajallinen näkyvyys ovat pitkään olleet merkittävä haaste itseajaville ajoneuvoille. Sensible 4:n järjestelmä toimii kuitenkin jo nyt sateessa, sumussa ja tuiskuavassa lumessa. Yhtiö on saanut paljon huomiota kansainvälisiltä autovalmistajilta.

5G-yhteydet tarjoavat tulevaisuudessa autonomiseen liikenteeseen uusia mahdollisuuksia. Gacha-bussi on jo testattu myös Nokian kampusalueella.

Yrityksen sijoituskierrosta johti NordicNinja VC, joka on japanilainen deeptech-rahasto joka on keskittynyt pohjoismaisiin kasvuyrityksiin sekä Itochu, yksi Japanin isoimmista kauppayhtiöistä.

Rahoituskierroksen ensimmäinen vaihe on valmis ja koko kierros on tarkoitus saada päätökseen kesällä.

Sijoitus mahdollistaa Sensible 4:n ohjelmistojen kehittämisen edelleen, kansainvälistymisen kiihdyttämisen ja testiajoissa laajalti olleen Gacha-robottibussien seuraavien kehitysversioiden valmistamisen

“Kun perustimme yrityksen kolme vuotta sitten, päätimme ensin keskittyä osoittamaan että teknologiamme toimii ja todentamaan sen asiakkaille’’, sanoo Harri Santamala, Sensible 4:n toimitusjohtaja ja yksi yhtiön perustajista.

Sensible 4:n nopean kasvun on mahdollistanut yhteistyö suurten autoteollisuuden yritysten kanssa sekä EU:n ja Business Finlandin TKI-rahoitus. Testiajoissa ollut Gacha voitti viime vuonna japanilaisen Good Design Gold Award 2019 -palkinnon Japanissa.

Lisäksi auto voitti brittiläisen London Design Museumin Beazley Designs of the year -palkinnon. Viime vuoden lopulla  Semsible 4 palkittiin myös Dubai World Challenge for Self-Driving Transport -kilpailussa miljoonan dollarina palkinnolla.

TAUSTAA: Espoolainen Sensible 4:n kehittämä ainutlaatuinen teknologia yhdistää anturi- tutkajärjestelmiä sekä ohjelmistoja tavalla, joka mahdollistaa ajoneuvojen toiminnan kaikissa sääolosuhteissa, myös lumisateessa ja sumussa. Yrityksen osaaminen ja teknologia perustuu Aalto-yliopistossa tehtyyn liikkuvien robottien tutkimusryhmän työhön, joka oli lajissaan yksi maailman ensimmäisiä. Kehitystiimillä on osaamista itseajavista ajoneuvoista jo 30 vuoden ajalta. Lisää: www.sesible4.fi