Älysatama voitti 5G-innovaatiokisan

Traficomin 5G-innovaatiokisassa etsittiin uusia 5G-palveluita tai uutta lisäarvoa jo olemassa oleville tuotteille ja palveluille. Voittaja on Port Oulu Smarter -digitalisaatiohanke ja kunniamaininnan saivat LuxTurrim5G ja idea lääketieteen 5G-etäkonsultaatiosta tai -ryhmäopetuksesta.

Voiton saanut Port Oulu Smarter -digitalisaatiohanke. Oulun Satama kehittää, kokeilee ja hyödyntää ensimmäisiä teollisuuden ja logistiikan 5G-ratkaisuja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Hankkeessa Oulun Satamaan rakennetaan uusi monipuolinen satama-alueen digitaalinen infrastruktuuri, joka palvelee kaikkia yhteistyötahoja. Erityistä tässä hankkeessa on innovatiivisuus, hyödyntämispotentiaali ja skaalautuvuus.

Kunniamaininnan saanut LuxTurrim5G:n on holistinen 5G-/IoT-verkko ja lokaalia data-analyysiä toteuttava alusta. Kokonaisuus vie kaupunkien digitaaliset palvelut uudelle tasolle.

LuxTurrim5G-älypylväskonseptia tehdään laajassa monialaisessa ekosysteemiyhteistyössä. Lukuisat yhteydenotot globaalisti kertovat hankkeessa tehdystä työstä, joka on merkittävästi lisännyt näkyvyyttä 5G:lle.

Toisen kunniamaininnan sai on idea, jossa lääketieteen etäkonsultaatiossa tai ryhmäopetuksessa voidaan lähettää AR-laseista 360-kuvaa ja lisäksi potilaan biosensorien ja muiden kytkettyjen instrumenttien data lähetetään 5G-verkon kautta etäkatselupisteeseen.

Erikoislääkäri voi ohjata 5G-ratkaisussa hoitotoimenpiteitä tai lääketieteen opiskelijaryhmä voi seurata toimenpidettä ja mittausdataa sekä kuulla hoitavan lääkärin ja potilaan kertomukset.

Kisaraatina oli 5G Momentum -hankeryhmä, johon kuuluu Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Väylävirasto ja Ilmatieteen laitos. Lisäksi mukana on liikenne- ja viestintäministeriön edustaja.

Kuvituskuva: Nokia