Lisää rahaa eurooppalaiseen tekoälytutkimukseen

Euroopan komissio on päättänyt uudesta 50 miljoonan euron investoinnista eurooppalaisen tekoälyn tutkimusverkostojen kehitykseen. Ensimmäisellä hakukierroksella komissio myönsi jo ELLIS-verkostoon 12 miljoonaa euroa. Suomesta mukana on tekoälykeskus FCAI, jonka takana on Aalto, Helsingin yliopisto ja VTT.

Eurooppalainen ELLIS-verkoston päätehtävä on varmistaa, että eurooppalainen tekoälytutkimus pystyy kilpailemaan Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa myös tulevaisuudessa. Verkosto keskittyy tekoälyn perustutkimukseen, ja sitä varten kootaan yhteen Euroopan parhaat koneoppimisen ja siihen liittyvien alojen osaajat.

Suomen tekoälykeskus FCAI on yksi ELLIS-verkoston keskeisistä toimijoista.  “Roolimme ELISEssä osoittaa, että Suomen tekoälytutkimus on huipputasoa. Suomelle on elintärkeää pystyä houkuttelemaan uusia kykyjä tällä kilpailulla alalla, ja sitä verkostolla myös edistetään”, vakuutta  FCAI:n johtaja, Aalto-yliopiston professori Samuel Kaski.

Tekoäly on mullistanut maailmaa jo viime vuosina. Fortune Business Insightsin alkuvuonna julkaiseman arvion mukaan kansainvälisen tekoälymarkkinan suuruus oli vuonna 2018 melkein 21 miljardia Yhdysvaltain dollaria, ja sen arvioidaan kymmenkertaistuvan yli 200 miljardiin dollariin vuoteen 2026 mennessä.

Koneoppiminen on vienyt eteenpäin muun muassa konenäön, datatieteen, robotiikan ja ihmisen ja koneen vuorovaikutuksen aloja. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski/Aalto.

Koneoppiminen on vienyt eteenpäin muun muassa konenäön, datatieteen, robotiikan ja ihmisen ja koneen vuorovaikutuksen aloja. Samalla akateemisen ja teollisuudessa tapahtuvan väliset raja-aidat ovat hälventyneet, sillä tutkimustuloksia kaupallistetaan nopeasti ja laajasti.

ELLIS valitsi joulukuussa 2019 ensimmäiset huippuyksikkönsä, jotka perustetaan eri puolille Eurooppaa.

Yksi näistä yksiköistä tulee FCAIN:n yhteyteen Helsinkiin. Muut yksiköt tulevat Alicanteen, Amsterdamiin, Kööpenhaminaan, Darmstadtiin, Delftiin, Freiburgiin, Linziin, Lausanneen, Leuveniin, Oxfordiin, Prahaan, Saarbrückeniin, Tel Aviviin, Tübingeniin, Wieniin ja Zürichiin

TAUSTA: Suomen tekoälykeskus FCAI on keskeisessä roolissa, kun Eurooppa käy kisaa ELLIS-ohjelmalla osaamisesta ja osaajista Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa.

Globaalin tekoälymarkkinan arvioidaan kasvavan yli 200 miljardiin vuoteen 2026 mennessä.

FCAI on valtakunnallinen tekoälyn osaamiskeskus, jonka ovat perustaneet Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja VTT.

Tekoälykeskus on yksi Suomen kuudesta tutkimuksen lippulaivasta. Suomen Akatemian lippulaivaohjelma tukee korkeatasoista tutkimusta. Lisää: FCAI (LINKKI) ja ELLIS (LINKKI)