Bosch kehitti koronavirustestin – tulos muutamassa tunnissa

Saksalainen teknologiatalo Bosch on kehittänyt nopean ja täysin automatisoidun koronavirustestin. Testi kykenee jäljittämään SARS-CoV-2-koronavirusinfektion potilaista alle 2,5 tunnissa, näytteenotosta tuloksen saamiseen.

Boschin testi voidaan tehdä hoitopaikassa. Näin koronavirusta kantavat henkilöt voidaan eristää välittömästi. Lisäksi tartuntaketjut voidaan tunnistaa aiempaa huomattavasti nopeammin. Nykyisillä testeillä tuloksia täytyy odottaa 1–2 päivää.

Yhdestä näytteestä voidaan testata COVID-19:n lisäksi samanaikaisesti myös yhdeksän muuta hengityselinten sairautta, kuten influenssat A ja B.

Nopea molekyyleihin perustuva diagnoositestaus tehdään Bosch Healthcare Solutionsin kehittämällä Vivalytic-nimisellä analyysilaitteella. Testi tunnistaa samanaikaisesti 10 hengityselinten taudinaiheuttajaa.

Boschin pikatesti on yksi maailman ensimmäisistä täysin automaattisista molekyylisistä diagnoositesteistä, joita voidaan käyttää suoraan kaikissa terveydenhuollon instituutioissa.

“Aika on oleellinen tekijä koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Ratkaisumme edut ovat luotettavuus ja nopeus sekä se, että testi voidaan tehdä paikan päällä eikä näytteitä tarvitse kuljettaa mihinkään, sanoo Boschin pääjohtaja Dr. Volkmar Denner.

Boschin terveysteknologian Healthcare Solutionsin -yhtiö ja pohjoisirlantilainen lääketieteellinen Randox Laboratories Ltd kehittivät pikatestin yritysyhteistyönä. Uusi testi täyttää WHO:n laatustandardit. Testiä on saatavilla jo huhtikuussa Saksassa ja muuallakin sen jälkeen.

Lisää: Boschin tiedote 27.3.2020  (LINKKI) ja lisää testauksesta (LINKKI).