Uutuuskännykkään kunnon kamerakenno ja optiikka

Kiinalainen Huawein esitteli eilen virallisesti P40-sarjan kännykät, joista kiinnostavin on tosin myyntiin vasta myöhemmin tuleva 1/1,28 tuuman 48 megapikselin kamerakennolla ja 5G-osuudella varustettu P40 Pro+. Ostajille suurin ongelma voi olla kuitenkin, että uutuudet eivät tue Googlen vaan pelkästään Huawein oman sovelluskaupan ohjelmia. Huawein mukana tarjolle on tulossa lisää suomalaisia sovelluksia.

Huawei tuo P40-sarjan uutuudet tarjolle huhtikuussa, mutta juuri laadukkaimmalla 48 megapikselin kameraosuudella varustettu P40 Pro + tulee myyntiin vasta myöhemmin. Sen 1/1.28-tuuman kuva-anturissa on 2.44 μm:n pikselikoko, jonka pitäisi parantaa valon määrää myös hämärissä kuvausolosuhteissa.

Huawei Pro40 Pro+

Huawei uutuuksissa on Ultra Vision Leica -kamerajärjestelmä, joka on saatavilla kolmoiskamera-, neloiskamera- ja viitoiskamerakokoonpanoissa, puhelimen mallista riippuen. Laskemalla jopa 1/1.28 tuumaa diagonaalisesti, se tukee pikselien yhdistämistä, jonka avulla voidaan saavuttaa pikselin koko 2.44 μm.

Uusi kameraratkaisu tukee myös salamannopeasti tarkentavaa Octa PD AutoFocusta sekä Huawei XD Fusion Enginea, joka käyttää tekoälyä tehostamaan yksityiskohtien toistoa kaikissa mahdollisissa valaistusolosuhteissa.

Uutuuksista P40 Pro + on myös uusin versio periskooppityyppisestä zoom-järjestelmästä, joka voi tuottaa 10-kertaisen optisen suurennoksen ja digitaalisena jopa 100 kertaisen suurennoksen.

Optisesti vakautettu Ultra Vision -pääkamera ja SuperZoom toimivat yhteistyössä tekoälyn kanssa. Triple OIS + AIS vakauttaa valokuvausta ja videokuvausta.

Huawei P40 Pro ja Huawei P40 Pro+ sisältävät myös 40 megapikselin SuperSensing Cine -videokameran, jossa on ultralaajakulmaobjektiivi, jonka polttoväli on 18mm, ja 1/1.54-tuumaisen anturin.

Kuvakenno tukee 3:2-kuvasuhdetta, joka on suosittu DSLR-kameroiden keskuudessa. Anturista löytyvät pikselit ovat säädettävissä HDR-videoiden pitkää, lyhyttä tai normaalia valotusta varten.

Sarjan ykkösmallien kameraan on integroitu myös Sedecimpixel Fusion Technology -tekniikka, joka tukee 16-in-1-pikselien yhdistämistä tuottaen jopa 4.48 μm ns. superpikseleitä, jotka lisäävät valoherkkyyttä jopa ISO51200:aan asti ja mahdollistavat 7680 fps-tason Ultra Slow-Motion -videokuvauksen.

Huawei P40 Pro ja P40 Pro+ sisältävät useiden takakameroiden lisäksi 32 megapikselin etukameran ja IR-syväterävyyskameran, jotka tukevat automaattitarkennusta ja simuloivat bokeh-efektiä optimoiden muotokuvia.Puhelimissa on myös kasvojentunnistusominaisuus, joka sallii puhelimen lukituksen avautumisen myös valaistuksen kannalta haastavissa olosuhteissa.

Integrotitu järjestelmäpiiri 5G-modeemilla

Huawein Kirin 990:ssa on integroituna myös 5G-modeemi. Tuotanto tapahtuu uudella seitsemän nanometrin taiwanilaisen TMS:n UEV-prosessilla. Lisää (LINKKI1) ja (LINKKI2).

Keskussuorittimena puhelimissa on yrityksen omaa suunnittelua oleva Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri (kuvassa), joka tukee myös uusinta wifin 160 megahertsin 6 Plus -tekniikkaa.

Huawein Kirin 990 sisältää Da Vinci -arkkitehtuurille rakennetun kaksoisytimisen NPU-suorittimen. Siinä on kaikkiaan kahdeksan suoritinydintä, joista neljä ARM Cortex A76 ja neljä Cortex A55:sta, joiden kellotaajuus vaihtelee jopa 2,86 gigahertsiin asti.

Kirin 990 (5G) piirissä on myös 16-ytiminen Mali-G76-grafiikkasuoritin ja järjestelmätasolla integroitu Smart Cache -välimuisti.

Käyttöjärjestelmänä on avoimen koodin Android 10, käyttöliittymänä Huawein EMUI 10.1 ja sovelluskauppana  oma HMS. Huawei P40 Pro ja P40 Pro+ -mallit on varustettu myös uudella 6,6 tuuman OLED, Quad-curve Overflow Display -näytöllä, jonka kaikki reunat on pyöristetty jokaiselta neljältä sivulta. Näytön alle rakennettu sormenjälkilukija tarjoaa 30 prosenttia nopeamman biometrisen tunnistuksen.

P40-sarjan huippumallien lisäksi yritys on esitellyt kolme sarjan lite-versiota, jotka perustuvat Kirin 810-/710-piirisarjaan. Myös hintataso ja on selvästi sarjan ykkösmalleja selvästi alhaisempi.

KOMMENTTI: Uuden P40-sarjan markkinointi on Suomessa alkamassa, mutta monelle suurin ongelma on Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan takia Google Android-sovellusten puuttuminen. Suomessa Huawei on aktiivisesti hakenut yhteyttä suomalaisten sovelluskehittäjien kanssa ja kertoi nyt tulevina kuukausina lisää nimiä sovelluskauppaansa. Lisää Huawein HMS-sovelluskehityksestä (LINKKI).

Suomenkielisinä Huawein puhelimiin on tarjolla sovellukset jo Finnairilta, Yle Areenasta sekä Microsoft Officesta, mutta riittävätkö ne huippukameran kanssa ostopäätöksen tekemiseen? Ensimmäiset vastaukset nähdään huhti-toukokuun kännykkämyyntilistojen ilmestyttyä, sillä ensimmäiset P40-mallit tulevat toimituksiin huhtikuun alkupuolella. Sarjan ykkösmallin Pro40 Pro+ -mallin toimitusaikoja ei ole vielä julkistettu, mutta ulkomaisten nettisaittien mukaan toimitukset alkaisivat kesällä.