Suomessa kehitetään pikatestereitä koronavirukselle

Valtiollinen VTT kehittää HUSin ja Helsingin yliopiston kanssa virusantigeenien määritykseen perustuvaa testausmenetelmää COVID-19-virukselle. Pikatestin kehitystyöhön osallistuu myös Meilahden rokotetutkimuskeskus MeVac.  Myös turkulainen ArcDialla kehittää koronan analysoivaa osuutta testeriinsä ja saksalainen Bosch esitteli äsken oman korona-pikatesterinsä. LISÄYS: Oululaislähtöinen iStock tuo myös vasta-ainetestinsä koronamittauksiin.

VTT:ssä kehitteillä oleva pikatesti perustuu virusantigeenien määritykseen nenänielunäytteistä, ja sen avulla COVID-19-virus voitaisiin diagnosoida jo taudin aikaisessa vaiheessa.

Testi suunnitellaan ainakin ensi vaiheessa terveydenhuoltohenkilöstön toteutettavaksi, mutta sen tulokset valmistuisivat huomattavasti nykytestejä nopeammin, jopa alle 15 minuutissa. Uusi testi olisi myös kustannuksiltaan merkittävästi nykyisiä testejä edullisempi. Testin vaatima vasta-ainekehitysprojekti on jo käynnistynyt VTT:llä, ja aikaisintaan testin ensimmäiset versiot voisivat valmistua syksyn aikana.

Tutkimus uusien vasta-aineiden kehittämiseksi SARS-CoV-2-viruksen antigeeneille on aloitettu VTT:n omalla rahoituksella, mutta pikatestin kehittämiseen haetaan nyt aktiivisesti jatkorahoitusta ja yhteistyökumppaneita.

Pikatestiä kehitetään räätälöidysti COVID-19-virusta varten, mutta pikatestiteknologian valmistuttua saman kehitysprosessin soveltaminen myös muiden virusten diagnosoimiseen olisi mahdollista nopealla aikataululla. Testien ja niiden analysointiin tarvittavan laitteiston valmistus onnistuisi Suomessa VTT:n ja suomalaisyritysten voimin, ja kotimaisen tarpeen lisäksi niitä voitaisiin myydä myös ulkomaille.

Kuva: ArcDia Oy

Turussa ArcDia Oy kehittää myös koronavirustestin perusterveydenhuollon käyttöön. Yrityksellä on valmiina mariPOC-diagnostiikka-automaattilaite, joka soveltuu useiden akuuttien infektioiden nopeaan testaukseen perusterveydenhuollossa ja päivystyspoliklinikoilla.

Muutama viikko sitten ArcDia arvioi saavansa  korona-prototyyppitesti saadaan nopeimmillaan tutkimuskäyttöön 1‒2 kuukaudessa. Uusimman tiedon mukaan yrityksellä olisi jo mahdollista testata tutkimustarkoituksessa oikeaa virusta tai potilasnäytteitä.

Suomessa voidaan tehdä tällä hetkellä käytettäviä geenimonistustestejä vain erikoislaboratorioissa. Testit eivät ole saatavilla laajojen potilasjoukkojen nopeaan testaukseen perusterveydenhuollossa ja päivystyspoliklinikoilla.

Hallitus on myös päättänyt testauksen laajentamista ja analysointimääriä nostetaan Suomessa. Lisäksi esimerkiksi terveysyhtiö Mehiläinen aikoo lennättää Finnairin koneilla koronanäytteitä analysoitavaksi Etelä-Koreaan.

LISÄYS 6.4.2020:  Oululaislähtöinen iSTOC on tuonut myös markkinoille pikatestejä, joilla esimerkiksi sormenpäästä otetusta verinäytteestä pystytään havaitsemaan elimistön muodostamat vasta-aineet erilaisille tartuntataudeille.

Nyt teknologiaa hyödynnetään koronaviruksen testaamisessa ja levinneisyyden kartoittamisessa. Pikatestin tulos luetaan älypuhelimella. Testi voidaan tarvittaessa toteuttaa ilman fyysistä kontaktia hoitohenkilökunnan ja testattavan välillä.

Vasta-ainetestauksella voidaan todeta akuutin taudin lisäksi myös jo sairastettu tauti sekä kattavasti kartoittaa tartuntojen määrää, tautien maantieteellistä leviämistä ja tartuntaketjuja.

Koska testitulokset digitalisoidaan reaaliaikaisesti, tulos voidaan analysoida etänä, jolloin itse testin tekemiseen ei välttämättä tarvita terveydenhoitohenkilökuntaa. Tulevaisuudessa pikatestin voisi siis tehdä myös itse kotona, ja tuloksen perusteella henkilö voisi todistaa olevansa terve tai immuuni taudille.

LISÄYS 27.4.2020: Turkulainen infektiodiagnostiikan laitevalmistaja ArcDia Oy kertoo saavuttaneensa läpimurron testikehityksessään COVID-19-taudille. ”Tuotekehitysprojekti on edennyt ennätysnopeasti. Tuomme markkinoille nopean ja tarkan mariPOC®-testin, joka yhdessä suomalaisten asiakkaidemme laitekapasiteetin kanssa mahdollistaa jokaisen oireilevan testaamisen”, sanoo ArcDian tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen. ”Olemme osoittaneet yhteistyössä THL:n kanssa, että testimme tunnistaa hyvin ja tarkasti COVID-19-tautia aiheuttavan viruksen potilasnäytteistä”, Koskinen sanoo. 25.5.2020 ArcDia kertoi testin saaneen CE-merkin ja voivansa toimittaa jo koronavirustestejä.

Lisää: VTT:n uutinen (LINKKI), ArcDia tiedote (LINKKI1, LINKKI2, LINKKI3), iSTOCK (LINKKI) ja Bosch-koronatesteri 27.3.2020 Uusiteknologia.fi (LINKKI, uutinen)  sekä muut koronaan liittyvät uutiset (LINKKI).

Päivitetty viimeksi 27.4.2020