Suomi saa lisää nopeita kuituverkkoja

Suomessa ollaan saamassa kuitujuonesta kiinni. Eilen CapManin ja Telian perustama Valokuitunen kertoi sijoittavansa 200-300 miljoonaa euroa lähivuosina kuituverkkojen rakentamiseen. Traficom kertoi puolestaan haluavansa jatkaa kuituverkkojen rakentamista edelleen.

Valtiontuen avulla on rakennettu vuoden 2019 loppuun mennessä 25 000 km valokuituverkkoa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt valtiontukea kuituverkkojen rakentamiseen 76 miljoonaa euroa.

Tuki on jakautunut yhteensä 48 tuensaajalle ja niiden toteuttamille noin 190 laajakaistahankkeille. Noin 50 hankkeessa rakentaminen on edelleen kesken, joten verkkokilometrien odotetaan tästä vielä kasvavan.

Nopea laajakaista -hankkeessa on myönnetty valtiontukea nopeiden laajakaistaverkkojen rakentamiskustannuksiin vuodesta 2011 alkaen. Tukea on myönnetty verkon rakentamiseen alueille, joille ei markkinaehtoisesti syntyisi verkkoa.

Nykyisen tukiohjelman puitteissa tukea oli mahdollista hakea vuoden 2018 loppuun asti ja viimeiset tukipäätökset tehtiin vuonna 2019. Verkkoa rakennettiin vuonna 2019 noin 3 200 km, kun projektin alkuvuosina 2013 – 2014 verkkoa rakennettiin jopa 6 000 km vuodessa.

Valtiontukea saaneet laajakaistaverkkojen rakentajat myivät asiakkaille vuonna 2019 lähes 14 500 uutta valokuituliittymää, kun edellisvuonna liittymiä myytiin noin 6 500. Yhteensä laajakaistahankkeissa on viime vuoden loppuun mennessä myyty liittymiä noin 53 200.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee kuiturakentamisen valtiontuen jatkamista. Tukiohjelman jatkamisen tarkoituksena on, että tukea voisi hakea jälleen vuoden 2021 alusta lähtien.  Tukea voitaisiin myöntää alueille, joille ei ole tulossa nopeita laajakaistayhteyksiä markkinaehtoisesti ennen vuotta 2025.

Tukiohjelman jatkaminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Julkisen talouden suunnitelman mukaan tukiohjelman toteuttamiseen varataan 5 miljoonaa euroa vuodelle 2021.

Lisää: Nopea laajakaista, Valtioneuvosto, hankesuunnitelma (LINKKI) ja eilinen 1.4.2020 Valokuitunen-hanketta koskeva uutinen (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuvituskuva: Shutterstock