Uusi atomitason ferrosähköinen pinnoite – akkuihin, muisteihin ja antureihin

Kalifornian yliopiston tutkijaryhmä on onnistunut kasvattamaan piille ultraohuen ferrosähköisen materiaalin, joka voi johtaa uudenlaisten akkujen ja antureiden luomiseen. Tulos on lupaava myös tulevaisuuden tietokoneiden muistien ja logiikkapiirien kehittämisessä.

Berkleyn University of Californian sähkötekniikan ja tietotekniikan professori Sayeef Salahuddinin ja jatko-opiskelijan Suraj Cheemanin johtama ryhmä uskoo, että heillä on nyt yksi onnistuminen tällaisessa etsinnässä.

Berkeleyn ryhmä kasvatti seostettua yhden nanometrin paksuista hafniumoksidia piille. Jo aiemmin tutkijat olivat onnistuneesti vakauttaneet ferrosähköisyyttä ohuissa materiaaleissa mutta noin kolmen nanometrin paksuudessa ferrosähköisyys haihtuu vähitellen pois.

Ferrosähköisyys tarkoittaa materiaaliluokkaa, joka ei vain saavuta spontaania sähköistä polarisaatiota, vaan myös kääntää suuntaansa ulkoiselle sähkökentälle altistettuna, mikä on lupaava keino elektroniikalle.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), yliopiston tiedoteartikkeli (LINKKI)

Kuva: University of California – Berkeley