Uusinta 5G- ja NB-IoT-tekniikkaa kauppakeskukseen

Pasilan uudessa Mail of Tripla -kauppakeskuksessa kerätään kesäkuusta alkaen 5G-verkon ja NB-IoT-antureiden avulla liike- ja ympäristötietoa. Daraa kerätään kauppakeskuksen ja sen lähiympäristön ruuhkista ja ihmisvirroista, lämpötilasta, kosteudesta, ilmanlaadusta sekä polkupyörien määrästä ja liikesuunnista.

Kokeilussa mukana olevat yritykset pyrkivät hyödyntämään syntyviä oppeja ja kokemuksia sekä skaalaaman ratkaisuja ja  käytäntöjä muuallekin. Kokeilun tavoitteena on luoda uusia palveluita ja liiketoimintaa uusimpaan verkkoteknologiaan tukeutuen.

Kokeilu kestää kesäkuusta syyskuuhun. Mukana on kauppakeskuksen ja Helsingin kaupungin lisäksi Telia ja YIT.

”Mall of Tripla on verkkomme vahvan sisäpeiton ja kaupungin nopeimpien yhteyksien ansioista 5G-Helsingin keskipiste. Siksi on erinomaisen sopivaa, että kokeilemme tulevaisuuden palveluita ja näytämme kumppaneittemme kanssa suuntaa älykkäälle kaupungille juuri täällä uuden pääkonttorimme kortteleissa”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

Avointa dataa tuottavat IoT-ratkaisuja toimittavat Loopshore, MarshallAI, Nodeon, Wapice ja Wizense sekä Helsingin yliopisto, jonka ylläpitämältä alustalta data on muiden kehittäjien hyödynnettävissä kokeilun aikana ja jälkeen.

Uudet 5G-verkot ovat tulevaisuudessa myös oleellinen osa älykästä kaupunkia. Verkkojen laajentuessa Helsinki haluaa siksi selvittää konkreettisilla yhteiskehittämishankkeilla niiden parasta hyödyntämistä.

”Mall of Triplan ympäristössä tehtävät 5G-kokeilut ovat esimerkki siitä, kuinka kaupunki voi yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa luoda mahdollisuuksia uutta luovalle elinkeinotoiminnalle”, iloitsee Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Kuvituskuva: Shutterstock