Oulu valmistautuu 6G-testiverkkoon ja uuteen terahertsitekniikkaan

Oulun yliopiston 5G-koeverkkoa laajennetaan lähivuosina 6G-tutkimusta varten. Vuodesta 2015 toiminnassa olevaa 5GTN-verkkoa on hyödynnetty tutkimuksen lisäksi yritysten laite- ja sovelluskehitykseen. Suunta ja siirtymä on kuitenkin kohti uutta 6G-testiverkkoa.

Professori Ari Pouttu, Oulun yliopisto.

Suunnitelmat 5GTN:n kehittämiseksi 6GTN:n suuntaan määritettiin vuonna 2018, ja kehitys on jo alkanut julkisen infrastruktuurin rahoituksen ja johtavan teollisuusyhteistyön ansiosta.

Oulun yliopiston professori Ari Pouttu vahvistaa uuden koeverkon tiekartan sisältävän useita kriittisiä vaiheita alkaen 6G-tyyppisten, terahertsialuetta käyttävien konseptilaitteiden lisäämisestä verkkoon.  Hän toimii myös 6G Flagshipin apulaisjohtajana.

”6G-tyyppisten ominaisuuksien lisääminen tekee testiverkostamme entistäkin tehokkaamman ympäristön omalle innovaatiotoiminnallemme sekä yhteiskehittämiselle etenkin yritysten, akateemisten kumppaneiden ja julkisen sektorin kanssa”, Oulun 5GTN-tiimiä johtava professori Ari Pouttu (kuvassa) kertoo.

Lähivuosien parannetut ominaisuudet tukevat lisäksi tulevaisuuden radiorajapinnan ja radiotaajuuden tutkimusta olettaen, että millimetriaalto- ja terahertsitekniikkaa käyttävät suuren kapasiteetin backhaul- ja fronthaul-ratkaisut MIMO-antenneilla mahdollistavat mukautuvan säteenmuodostuksen.

”Myös virtualisoinnin ja pilvitekniikan täysimittainen käyttö sisältyy tulevan 6GTN:n lähitulevaisuuden tavoitteisiin. Tämän tuloksena verkosta tulee erittäin turvallinen ja elastinen, sillä QoS-tekniikka ja palveluiden skaalattavat resurssivarannot on suunniteltu mahdollistamaan palveluiden hyvä käytettävyys, suuri kaistanleveys ja pieni latenssi’’, kertoo professori Pouttu.

Nykyinen 5G-testiverkko (5GTN) on jo nyt 6G Flagship -tutkimuskokonaisuuden keskeinen elementti. Se yhdistää tulevaisuuden langattomien tekniikoiden kehityksen uusiin liiketoimintamalleihin sekä uusiin sääntelyehdotuksiin.  Koko 5GTNF-verkko on Oulun lisäksi Espoossa, Tampereella, Turussa ja Ylivieskassa.

”Korostamme pilotointia ja testausta eri vertikaalimarkkinoilla”, sanoo Oulun yliopiston professori Ari Pouttu.  Fokusalueita hänen mukaansa ovat teollisuus ja valmistus, satamat ja logistiikka sekä sairaalat ja terveydenhoito. Nyt olemme laajentamassa voimavarojamme myös autoihin ja liikenteeseen.

5GTN-testiverkkoon ollaan tuomassa uusia tekniikoita. Niitä ovat esimerkiksi robottiautojen Lidar-tutkatekniikat ja drone-pohjaiset ratkaisut. Kuva: Oulun yliopisto.

Oulun 5GTN-tiimi hoitaa pääosin Nokian tekniikalla varustettua verkkoa. Siinä on 4G- ja 5G radiolaitteiden sekä verkon kontrollijärjestemän lisäksi yli 1 000 erillistä SIM-korttia, 2 500 anturia, sisäpaikannusjärjestelmä, laskentaresursseja sekä mittauslaitteita.

Viimeisimmät laitteistohankinnat tukevat 5GTN:n pilvipohjaista radioarkkitehtuuritutkimusta, useiden radiorajapintojen integrointia ja radiopaikannusta sekä sisä- että ulkotiloissa sekä kokonaan 5G-tasoista erillisrunkoverkkoa,

Koeverkko 5GTN:n avulla voi käyttää useita eri rajapintoja edistyksellisissä radioliityntäverkoissa (RAN) SDN-tekniikalla ohjatussa pilvipohjaisessa virtuaalirunkoverkossa ja siihen liittyvässä sovellusten palvelurunkoverkossa.

5GTN tarjoaa jo nyt useita rinnakkaisia 3GPP:n RAN-tekniikoita, joita ovat NB-IoT, LTE-M, 4G-LTE (makrot ja pikot), 5G NR -makrot sekä 5G-konseptilaitteet (PoC) millimetriaalloilla (26–28 GHz). Viime aikoina arkkitehtuuriin on lisätty 300 GHz:n radiotekniikka, joka tukee IEEE 802.15.3d -standardia. Alustaan on integroitu myös muita kuin 3GPP:n RAN-tekniikoita, kuten Wi-Fi, Bluetooth ja LoRa.

Myös OAI (Open Air Interface) -ominaisuudella varustetut laitteet ja ohjelmistot ovat 5GTN:n olennainen osa. Samaan aikaan käytettävissä on vakiomallisten älypuhelimien lisäksi esikaupallisia ei-puhelinkeskeisiä loppukäyttäjien laitteita, muisti- ja verkkolaitteita sekä tukea käsittelytarpeisiin.

Lisää: 5GTN (LINKKI) ja aiemmat 6G-aiheiset uutiset Uusiteknologia.fi:ssa (LINKKI).

Kuva: Oulun yliopisto

Päivitetty