Suomalainen kvanttitietokone – katso videot

Suomen ensimmäistä kvanttitietokonetta kehitetään kasvavalla rahoituksella. IQM Finland on saanut yli 20 miljoonaa euroa uutta kehitysrahoitusta.  Samalla IQM on esitellyt ensimmäiset kuvat ja videot kvanttikoneprojektista.

Vuosi sitten kvanttikoneen kehittäjä IQM julkisti onnistuneensa keräämään Suomen historian suurimman siemenrahoituksen kooltaan 11,4 miljoonaa euroa. Nyt se on saanut myönnön 2,5 miljoonan euron avustukseen sekä enintään 15 miljoonan pääomasijoitukseen EIC Accelerator -ohjelmasta.

Lisäksi Business Finland on myöntänyt yritykselle yhteensä 3,3 miljoonaa euroa, joten IQM on hankkinut yhteensä yli 20 miljoonaa euroa lisää rahoitusta alle vuodessa ja yhteensä 32 miljoonaa toimintansa aikana.  Uusi rahoitus tukee myös IQM:n äskettäin perustamaa maanalaista kvanttitietokonesalia, johon yritys kaavailee myös Euroopan ensimmäisen kvanttitietokonefarmin paikkaa.

”Neljänkymmenen miljoonan euron viime viikko oli suunnattoman upea kvanttitietokoneille Suomessa. IQM:n henkilöstö on innostunut työskentelemään yhdessä VTT:n, Aalto Yliopiston ja CSC:n kanssa tässä ekosysteemissä”, iloitsee professori Mikko Möttönen, IQM:n päätiedemies ja yksi perustajista.

Kuvassa IQM:n perustajat (vas.) teknologiajohtaja Kuan Yen Tan, päätutkija Mikko Möttönen, toimitusjohtaja Jan Goez ja operatiivinen johtaja Juha Vartiainen.

Kvanttitietokoneiden hankinta on lähdössä liikkelle. Viime vikolla Suomen hallitus ilmoitti viime viikolla tukevansa lisätalousarviossaan kvanttitietokoneen hankintaa 20,7 miljoonalla eurolla Teknologian tutkimuskeskukselle VTT:lle.

Myös Saksan valtio on kertonut kahden kvanttitietokoneen rakennustyön hankinnasta ja jopa kahden miljardin euron panostuksesta kvanttiteknologiaan.

”Euroopan hallitukset tulevat rahoittamaan kvanttitietokoneita, joka tukee IQM:n laajentumisstrategiaa rakentaa Dr. kvanttitietokoneita muun muassa Saksaan”, sanoo tohtori Jan Goetz, IQM:n toimitusjohtaja ja yksi perustajista.

IQM pitää panostuksia ihanteellisena ajankohtana laajentaa toimintaansa Saksassa ja tuomaan esimerkiksi Suomen valtion sijoituksen moninkertaisena takaisin työpaikkoina ja veroeuroina

Yritys kertoo keskittyvänsä suprajohtaviin kvanttiprosessoreihin, joita on virtaviivaistettu kaupallisia sovelluksia varten uudella co-design -lähestymistavalla. Uuden rahoituksen turvin yritys lähtee kaupastamaan teknologiaansa kvanttitietokonelaitteiden ja sovellusten yhteissuunnittelun avulla.

IQM on perustanut oman kvanttitietokonealueen tutkimuslaboratorion ja palkannut sinne Euroopan suurimman teollisen kvanttilaitteistojen valmistajatiimin.  Tarkoitus on palkata edelleen uusia osaajia kehitykseen.

TAUSTAA: Kvanttilaskenta muuttaa tulevaisuudessa adikaalisti miljardien ihmisten elämää. Sovelluskohteita löytyy lääketieteen mullistavista keksinnöistä täysin uusien materiaalien, taloudellisten mallien sekä kestävän kehityksen löytämiseen.

Lisää: Kvanttitietokonevalmistaja IQM:n videoita (LINKKI) ja aiemmat Uusiteknologia.fi:n kvanttietokoneita käsitelleet uutiset (LINKKI).

Päivitetty ja täydennetty 11/12.6.2020.

Kuva: IQM