Digibarometri2020: Suomi nousi kakkoseksi hyödyntämisessä – tietoturvassa parantamista

Suomi on noussut toiselle sijalle digitaalisuuden hyödyntämisessä oltuaan kaksi viime vuotta vertailun kolmantena, käy ilmi tänään julkaistusta Etlan 2020 Digibarometrista. Samalla Suomi on kuitenkin jäämässä kyberturvallisuudessa verrokkimaitaan jälkeen.

Vuoden 2020 Digibarometrissa Suomi nousee nyt hopeasijalle oltuaan kaksi viime vuotta pronssilla. Kärkipaikan valtasi Tanska ja kolmannelle sijalle joutui taipumaan viime vuonna ykköspaikan vallannut Yhdysvallat. Suomen sijoitus on pysynyt kolmen parhaan joukossa jo seitsemän vuotta.

Suomi jäämässä jälkeen kyberturvallisuuden kehityksessä. Lisäksi tietoturvaosaajia on liian vähän ja heistä kilpaillaan, monesti osaajia rekrytoidaan myös muualta Euroopasta tai Intiasta.

’’Viime vuoden barometriin verrattuna suomalaisten yritysten on ollut vaikeampaa rekrytoida osaavia ICT-alan ammattilaisia. Myös nopeissa laajakaistayhteyksissä ja pilvipalveluiden valmiuksissa suomalaisten yritysten suhteellinen asema vertailumaiden joukossa on viime vuoteen verrattuna heikentynyt’’, Etlan johtava tutkija Timo Seppälä toteaa.

Digibarometri 2020 keskittyy erityisteemana kyberturvallisuuteen ja kertoo Suomen kyberturvallisuuden olevan kokonaisuutena kohtuullisen hyvällä tasolla. EU28-maiden vertailussa Suomi sijoittuu keskiarvon paremmalle puolelle. Silti esimerkiksi Ruotsi ja Tanska jättävät useilla mittareilla Suomen varjoonsa.

Suomessa jopa 25 prosenttia mobiilisovellusten käyttäjistä ei rajoita asentamiensa sovellusten käyttöoikeuksia, vaikka vain neljä prosenttia oli tietämätön rajoittamisen mahdollisuudesta.Tässä vertailussa Suomi sijoittui EU28-maiden keskiarvon paremmalle puolelle.

Parhaiten yrityskokovertailussa suoriutuvat suomalaiset pienyritykset, joiden kyberturva oli EU-keskitasoa parempi lähestulkoon kaikilla mittareilla. Suuryritykset suoriutuvat vertailussa heikosti, vaikka niissä kyberturvallisuus oli pienyrityksiä vahvempaa. Erityisenä huolenaiheena Suomessa on tietosuoja, joskin tietoturvaongelmat kohdistuvat eri tavalla erilaisiin yrityksiin.

Keskisuurissa yrityksissä tietovuodoista raportoineiden osuus oli viime vuonna EU28-maiden korkein (7 %), mutta suuryrityksissä tietovuotojen esiintyvyys (17 %) oli kaksinkertainen Ruotsiin ja yli kolminkertainen EU-maiden keskitasoon verrattuna.

TAUSTAA: Digibarometri 2020 julkaisijat ovat Business Finland, liikenne- ja viestintäministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä Suomen Yrittäjät ry. Toteutuksesta vastaa Etlatieto Oy.

Lisää: Juri Mattila – Kalle Mäkäräinen – Mika Pajarinen – Timo Seppälä – Jyrki Ali-Yrkkö – Elias Tervo: Digibarometri 2020. Kyberturvan tilannekuva Suomessa (LINKKI).

Kuvituskuva: shutterstock