Lisää vauhtia kuituyhteyksiin – Nokia mukana

Suomeen rakennetaan uuden sukupolven teknologialla huippunopeat kiinteät XGS-PON-kuituyhteydet. Mukana ovat valtion pääosin omistaman Cinian lisäksi Nokia ja NetNordic. Uusi verkko tarjoaa nykyisiä verkkoja selvästi nopeammat yhteydet jopa kymmeneen gigaan saakka.

Suomeen rakentuvat uuden sukupolven XGS-PON-verkot mahdollistavat  aiempaa joustavamman ja kustannustehokkaamman rakentamisen. Valtion pääosin omistama Cinia aikoo ottaa ensimmäisen askeleen uudistaakseen Suomen valokuituverkkoja.

Teknologian päivittämisen lisäksi painoarvoa on verkon kotimaisuudella. Tänä keväänä tehdyn laitekilpailutuksen tuloksena Cinia käynnistää laajamittaisen yhteistyön Nokian ja NetNordicin kanssa. Verkoissa käytettyjen ulkomaisten laitteiden rinnalle otetaan nyt käyttöön Nokian valmistamia laitteita. Yritys toimittaa verkkoon uusimman teknologia-alustan ja verkkokomponentit.

’’Nokia on kiinteiden verkkojen teknologinen markkinajohtaja maailmalla, ja meille on tärkeää, että suomalaisena yhtiönä pääsemme etenemään uusimmalla teknologialla myös Suomessa. Uskon, että myös asiakkaat arvostavat kotimaisten, tunnettujen toimijoiden tarjoamaa luotettavuutta ja turvallisuutta verkoissa’’, kuvailee asiakkuusjohtaja Antti Mansner yhteistyön merkitystä Nokialle.

Suomi on ollut pitkään valokuituverkkojen kehitysmaa: suurten vetureiden sijasta kuituverkkoja ovat rakentaneet pääasiallisesti pienet, paikalliset toimijat rajallisilla resursseilla. Cinian yhtenä strategisena tavoitteena on olla uudella verkkotekniikalla valokuitutoimialan suunnannäyttäjä Suomessa.

Ensimmäisenä teknologia otetaan käyttöön Adolan Täyskuitu-verkoissa, joita Suomeen suunnitellaan rakennettavaksi sadoilletuhansille kuluttajille ja yrityksille.

’’Uskon, että tällä tekniikalla rakennetaan lähes kaikki uudet verkot Suomessa viiden vuoden päästä. Tällä hetkellä olemme edelläkävijä ja väistyvät GPON- ja 1 Gbps point-to-point-teknologiat vielä yleisimmät toteutustavat’’, kertoo tekniikka- ja järjestelmäkehityksen päällikkö Jukka-Pekka Laulajainen Ciniasta.

Taustaa: Cinia on suomalainen tietoverkko- ja ohjelmistopalveluita tarjoava tietoliikenteen ja tietotekniikan yritys. Suomen valtio omistaa siitä 77,5 prosenttia ja loput eläkeyhtiö Ilmarinen ja OP Vakuutus. Yritykselä on oma noin 15 000 reittikilometrin laajuinen optinen kuituverkko Pohjois-Euroopassa.

Kuvituskuva: Nokia 7360 ISAM FX