4G/5G-etäohjaus panssariajoneuvoon

Suomalaista Patria AMV 8×8 -panssariajoneuvoa voidaan ohjata etäyhteydellä näköyhteyden ulkopuolelta hyödyntäen 5G- ja 4G-matkapuhelinverkkoja. Etäohjattavan Patria AMV 8×8 -ajoneuvon Remote Feel -demonstrointi tehtiin yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

Langattoman verkon kautta tehtävä etäohjaus mahdollistaa 26,000 kg painavan AMV 8×8 -ajoneuvon ohjaamisen pidempienkinvälimatkojen päästä.  Kehitystyön tehtiin osana RemoteFeel-hanketta, joka on Business Finlandin FIMA ry:n (Forum for Intelligent Machines) ja tutkimuskumppanien rahoittama tutkimushanke.

Patria AMV 8×8

Käytännön kokeissa hyödynnettiin Patrian kehittämää uudenlaista RODia (Remote Operating Desk) käyttöliittymää, jossa hyödynnettiinlisättyyn todellisuuteen (Augmented Reality) ja haptista palauteratkaisua ajoneuvon todentuntuisemman etäohjauksen takaamiseksi. Demonstraatiossa hyödynnettiin myös Tampereen yliopiston kehittämää yhdistettyä stereokamerajärjestelmää.

Patria on kehittänyt raskasta miehittämätöntä maa-ajoneuvojärjestelmäänsä jo useamman vuoden ajan. Ensimmäisen kerran Patria esitteli julkisesti kaksi vuotta sitten miehittämättömien ajoneuvojen ominaisuuksiaan ELROB-tapahtumassa (European Land Robots Trial) Belgiassa kahdella Patria AMV 8×8 -ajoneuvolla.

Patrian kehittämä uusimman miehittämättömän ajoneuvon ohjaus on mahdollista integroida uusiin Patria AMVXP ja Patria 6×6 -ajoneuvoihin sekä kaikkiin jo aikaisemmin toimitettuihin AMV 8×8 -ajoneuvoihin ilman suuria muutoksia ajoneuvon rakenteessa.

TAUSTAA:  Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen, lentokoulutuksen ja teknologiaratkaisujen tuottaja. Yrityksen omistavat Suomen valtio (50,1 %) ja norjalainen teknologiayritys Kongsberg Defence & Aerospace AS (49,9 %)

Kuvat: Patria