Nämä teknologia-alat toisivat Suomelle nopeaa kasvua

Koronaviruksen jälkeen Suomi ja koko maailma tarvitsevat kipeästi uusia toimia hyvinvoinnin, talouden ja ympäristön pelastamiseksi. Tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara on listannut viisi uutta eksponentiaalista toivon alaa, jotka toisivat työpaikkoja, kestävää kasvua ja vahvistaisivat Suomen kilpailukykyä.

Toimitusjohtaja Antti Vasara, VTT

VTT:n Antti Vasaran mukaan, tulee kuitenkin keskittää voimat uusiin aloihin, jotka voivat käynnistää onnistumisen kierteen yhteiskunnassa. Ne avaavat hänen mukaansa uusia mahdollisuuksia yrityksille, synnyttävät nopeasti.

Eksponentiaalinen tarkoittaa, että toimiala mahdollistaa perustavanlaatuisen muutoksen ja eksponentiaalisen kasvun.

Antti Vasaran listassa ovat uudista alueista muun muassa kvanttiteknologia, johon EU ja Suomikin omassa kvanttitietokoneprojektissa panostaa sekä materiaalien käytön nykyistä parempi optimointi, josta akkumateriaalien kierrätysteknologiat ja uudet ratkaisut ovat olleet hyvin esillä.

Taustaa Vasaran ideoinnille antaa myös, että Suomi on koulutuksen suurvalta ja suomalaisilla on hänen mukaan erinomaiset teknologiataidot ja omaksumme innovaatiot nopeasti. Suomalaisilla on Vasaran mukaan poikkeuksellisen hyvät valmiudet ratkoa aikamme suurimpia haasteita ja mahdollistaa merkittävä muutos parempaan.

Eksponentiaalisen toivon alat -listan laatija VTT:n toimitusjohtaja Vasara on tominut aiemmin  myös teknologiayritys Nokian ja Tiedon, johdossa. Koulutukseltaan hän on tekniikan tohtori Otaniemen Teknillinen korkeakoulusta

Eksponentiaalisen toivon alat

  1. Biotekninen ruoantuotanto
  2. Kvanttiteknologia
  3. Pienet ydinreaktorit
  4. Muovin kemiallinen kierrätys
  5. Materiaalien käytön optimointi

Lähde: VTT, Antti Vasara (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: VTT