Elektroniikkatuotanto kasvoi toukokuussa koronasta huolimatta

Sähköteknisen ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kasvoi  koronapandemiasta huolimatta toukokuussa Tilastokeskuksen mukaan  huhtikuuhun verrattuna 8,2 prosenttia. Koko teollisuuden tuotanto laski 3,8 prosenttia vuodentakaisesta. Myös koko vienti laski toukokuussa kolmanneksella viime vuoden toukokuuhun verrattuna.

Voimakkaimmin tuotanto laski toukokuussa edellisestä kuukaudesta kemianteollisuudessa, 9,8 prosenttia, kaivostoiminta ja louhinta, 9,1 prosenttia, ja metsäteollisuudessa, 2,2 prosenttia. Kausitasoitettu teollisuustuotanto (TOL BCD) laski toukokuussa 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Toukokuussa koko tavaraviennin arvo laski myös 30,9 prosenttia toukokuussa. Suomi ei ole silti laskun kanssa yksin vaan myös vastaavat romahdukset pandemian takia ovat tapahtuneet laajalti Suomen kilpailijamaissa. Myös tuonnin arvo laski toukokuussa 26,3 prosenttia.

Suomen tavaraviennin arvo oli Tullin ennakkotilaston mukaan neljä miljardia euroa toukokuussa. Viennin arvo oli 30,9 prosenttia pienempi kuin viime vuoden toukokuussa. Hyvän alkuvuoden takia tammi-toukokuussa yhteenlaskettu viennin arvo väheni kuitenkin vain 17,9 prosenttia ja tuonnin arvo 12,7 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Suomen sekä viennin että tuonnin arvojen merkittävään vähenemiseen vaikuttivat eniten kuljetusvälineiden (laskua lähes 70 prosenttia) sekä öljyn ja öljytuotteiden kaupan arvojen huomattava lasku (52 prosenttia). Ainakin osa siitä tuli raakaöljyn hinnan laskun kautta.

Metsäteollisuuden tuotteiden vienti väheni yli neljänneksen sekä koneiden ja laitteiden yli viidenneksen, mutta esimerkiksi kuparin ja nikkelin viennin arvo kasvoi.

Myös teollisuuden uudet tilaukset laskivat Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa 28,4 prosenttia vuodentakaisesta. Tammi-toukokuun aikana tilaukset vähenivät 12,2 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti viisi kuukautta.

Lisää: Tilastokeskuksen tiedote toukokuulta 2020 (LINKKI), teollisuuden uudet tilaukset (LINKKI) ja Tullin vienti-tuonti-ennakkotiedot toukokuu 2020 (LINKKI)

Kuvituskuva: ABB