Samsung tekee IBM:n seuraavan palvelinsuorittimen – 7 nanometrillä

Samsung valmistaa Suuren Sinisen eli IBM:n seuraavan sukupolven Power10-palvelinsuorittimen seitsemän nanometrin piiriprosessilla.  Uutuus on jopa kolme kertaa aiempaa Power9-suoritin tehokkaampi ja sisältää kymmenien ytimien lisäksi laajan tietoturvaosuuden ja uusia tekoälyominaisuuksia.

Ensimmäinen seitsemän nanometrin prosessilla toteutettu Power10 perustuu edelleen yrityksen avoimeen Power-arkkitehtuuriin, joka antaa valmistajille joustavuutta uusien, tähän suorittimeen perustuvien järjestelmien suunnittelussa. Piirin valmistaa yhteistyökumppani Samsung, jonka kanssa toteutettiin ensimmäisen seitsemän nanometrin testipiiri jo viisi vuotta sitten.

Uuden piirin Memory Inception -muistiteknologia sallii IBM:n mukaan samassa klusterissa olevien suorittimien hyödyntää toistensa muistikapasiteettia, ja näin kyvyn muodostaa jopa petatavujen kokoisen muistiklusterin. Se tuo tiedotteen mukaan lisää joustavuutta ja kaivattua lisätehoa työkuormien ajoon hybridipilviympäristössä.

Power10 -piirissä on 18 miljardia transistoria 602 neliömillin koossa.

Uutuussuoritin on suunniteltu vastamaan myös tämän hetken vaativimpiin tietoturvavaatimuksiin unohtamatta tulevaisuuden kvanttiaikakauden uusia vaatimuksia.

Power9:ään verrattuna kymppisuorittimessa on nelinkertainen määrä AES-salauspiirejä, jolloin salaus tapahtuu jopa 40 prosenttia nopeammin. Lisäksi muistisalauksesta piiri huolehtii täysin itsenäisesti, niin että se ei näy käyttäjälle tai järjestelmälle millään tavoin.

Tietoturvaparannukset ulottuvat myös käytettäviin tietokontteihin, joiden avulla ohjelmia voidaan siirtää esimerkiksi koodaajan koneelta testiympäristöön ja sieltä tuotantoon tai omasta konesalista julkiseen pilveen. Siinä on rautatason konttisuojaus, jolloin käyttäjä voi helpommin estää hyökkäyksen vaikutuksen muihin samassa virtuaaliympäristössä oleviin kontteihin.

Uusi Power10-prosessori tarjoaa myös ytimen tekoälyominaisuuksilla, ilman erillistä tekoälykiihdytinkorttia. Sen myötä tekoälyn käyttö sovelluksissa nopeutuu. IBM:n mukaan ensimmäiset uudella suorittimella varustetut palvelinkoneet tulevat myyntiin ensi vuoden loppupuolella.

Lisää: IBM Power10-tietoa (LINKKI1 ja LINKKI2), IBM:n RISC-Power-kehitysvideo (LINKKI) ja 7 nm:n prosessitietoa Uusiteknologia 2/2019 -lehdestä (LINKKI, issuu – luettavaissa nettiselaimella)

Päivitetty