Korona leikkasi viidenneksen Euroopan puolijohdemyynnistä

Koronaviruksen takia Euroopan komponenttikauppa laski vuoden toisella neljänneksellä 20,7 prosenttia vuoden takaisesta 1,82 miljardiin euroon. Pohjoismaissa lasku oli jopa 33,2 prosenttia, jolla myynti oli toisella neljänneksellä 138 miljoonaa euroa.

Maa- tai aluetasolla tilanne oli silti yhtä huono kaikilla alueilla, ja suuret alueet ja markkinat päättyivät kaksinumeroisen laskuun (paitsi Irlanti, Alankomaat, Itävalta ja Venäjä). Esimerkiksi Saksa laski 21,6 prosenttia 528 miljoonaan euroon ja Italia laski 19,3 prosenttia 161 miljoonaan euroon.

Myynti laski Ranskassa 21,4 prosenttia 121 miljoonaan euroon, Isossa Britanniassa 23,6 prosenttia 119 miljoonaan euroon. Pohjoismaissa myynnin lasku oli prosentuaalisesti suurin Euroopasta ja kakkosena oli sopimusvalmistajien suosima itäinen Eurooppa 30,6 prosentin laskulla 279 miljoonaan euroon.

Avnetin markkinointijohtaja ja DMASS:n ykkösmiehen Georg Steinbergerin mukaan Koronan vaikutukset osuivat elektroniikkateollisuuteen täydellä voimalla juuri toisella vuosineljänneksellä.

Ja odotetusti eniten kärsivät maat, joissa on paljon sopimusvalmistusta.  Tuotepuolella ei ole positiivisia uutisia, paitsi että suunnittelupohjaiset ja yksinoikeudella valmistetut tuotteet laskivat vähemmän kuin tavalliset tuotteet.  Laskua tuli kaikissa komponenttiluokissa kaksinumeroinen määrä.

DMASS, eurooppalainen puolijohdealan toimialajärjestö, joka kootaan yksityiskohtaiset puolijohteiden jakelumarkkinatiedot neljännesvuosittain maittain ja tuoteryhmät, kuten mikrokontrollerit, flash-muistit, analogiset komponentit ja monet muut. Data Dynamics Ltd. kerää ja yhdistää DMASS-luvut.  Organisaatio koostuu 33 jäsenestä ja sen osuus alueista riippuen on 80–85 prosenttia koko Euroopan jakelumarkkinoista.

Lisää: DMASS:n Q2/2020-tiedote (LINKKI) ja aiemmat komponenttikaupan uutisjutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).