IBM puristi kvanttisuorittimesta vielä enemmän

Tietotekniikkayhtiö IBM kertoi saavuttaneensa kvanttijärjestelmien suorituskykyä mittaavassa kvanttivolyymiarvossa uuden ennätyksen. Uusi luku on 64 QV, joka saavutettiin 27 kubittisella kvanttitietokoneella, vaikka käytössä on jo yli 50 kubittisia järjestelmiä.

Merkittävän ennätyksestä tekee se, että yrityksen tehokkaammat kvanttisuorittimet ovat avain kvanttiedun saavuttamiseen. Supersuorittimet avaavat esimerkiksi sovelluskehittäjille uusia tapoja kehittää sovelluksia kvanttijärjestelmille ja tutkijoille mahdollisuuksia ratkoa yhä vaikeampia tutkimushaasteita.

Quantum Volume (QV) eli kvanttivolyymi on yhteen lukuun tiivistetty kvanttikoneiden tehomittari, joka kuvaa kuinka raskaan ja pitkän algoritmin kone jaksaa suorittaa. Luvun suuruuteen vaikuttavat monet erilaiset tekijät, kuten esimerkiksi kubittien lukumäärä, niiden vikatiheys, latenssit, kvanttipiirien erilaisten porttien määrä, kubittien väliset liitännät ja kääntäjien tehokkuus.

Kvanttivolyymin avulla on helppo nähdä koneiden kehityksen eteneminen. IBM:n aiempi saavutettu huippuarvo oli 32 QV, joten kyseessä on merkittävä tehon nosto.

”IBM:n full-stack -lähestymistapa tarjoaa kehittäjille uusia tapoja suunnitella laitteistotietoisia sovelluksia, algoritmeja ja piirejä, jotka toimivat alan laajimmalla ja tehokkaimmalla kvanttilaitteistokannalla’’, sanoo IBM Quantum -yksikön johtaja Jay Gambetta.

Ennätyksen tekeminen vaati uusien tekniikoiden käyttöä ja parannuksia 27 kubitin järjestelmään.

Parannuksissa hyödynnettiin laitteistotietoisia menetelmiä, jotka ovat laajennettavissa ja parantavat minkä tahansa algoritmin tehokkuutta kaikissa IBM:n kvanttijärjestelmissä.

Lisää: IBM:n tiedote (LINKKI) ja Quantum-tiimin tietopaketti (LINKKI)

Kuva: IBM 27 kubiitin Falcon