Irralliset paristot ja akut eivät kuulu sähköromun joukkoon

Poikkeuksellisen kevään ja kesän aikana sähkö- ja elektroniikkalaitteita on palautunut kierrätykseen ennätysmäärä. Samalla näihin SER-keräyspisteisiin on päätynyt kasvavissa määrin irtoparistoja ja -akkuja, jotka ovat aiheuttaneet jo keräyspisteissä vaaratilanteita. Ja silti niille on oma kierrätysjärjestelmänsä. 

SER-keräykseen voi palauttaa paristoja ja akkuja vain laitteiden sisällä. Laitteesta irrotettuna paristo tai akku kuuluu paristokierrätykseen. Usein SER-keräyspisteen yhteydessä on tosin myös erillinen keräys irtoparistoille ja -akuille

Lajittelu on turvallisuussyistä erittäin tärkeää. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden seassa irralliset akut altistuvat helposti kolhuille, minkä seurauksena erityisesti litiumakut voivat kuumentua vaarallisesti ja sytyttää jopa tulipalon.

Oikosulkujen välttämiseksi paristojen ja akkujen virtanavat tulee teipata heti, kun ne poistetaan laitteesta. Jos akku on vääntynyt, pullistunut tai muuten vahingoittunut, erottele se muovipussiin tai ojenna mahdollisuuksien mukaan keräyspisteen henkilökunnalle.

Paristot ja pienakut voi palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostopakkoa paristoja ja akkuja myyviin kauppoihin ja kioskeihin. Isot litiumakut, kuten akut sähköpyöriin, tasapainolautoihin, mopoihin, mönkijöihin ja päältä ajettaviin ruohonleikkureihin voi palauttaa kierratys.info -palvelusta (LINKKI) löytyviin alueellisiin keräyspisteisiin.  Samasta palvelusta löytyy keräyspisteet myös lyijypohjaisille ajoneuvoakuille eli autojen käynnistysakuille.

Paristokierrätystä organisoi tuottajayhteisö Recser (LINKKI), joka edustaa yli 800:a paristojen ja akkujen tuottajaa Suomessa.