Prosessorikauppa uuteen kasvuun – ARM, AMD ja Intel kisaavat

Mikroprosessorien ja erilaisten sulautettujen ohjainpiirien myynti on lähdössä koronan hellittässä uuteen kasvuun, uskoo markkinaennusteyhtiö IC Insights. Tänä vuonna alue kasvaisi vasta 1,4 prosenttia 79,3 miljardiin dollariin, mutta vuonna 2021 kasvu olisi jo 8,8 prosenttia ja myynti 86,3 miljardia dollaria.

Vuosi sitten prosessorien ja mikro-ohjaimien kauppa laski (-2,4 %)ensi kertaa kymmeneen vuoteen, joten uusi ennuste lupailee uutta nousua. Kaikki on tietenkin kiinni korona-pandemian kehityksestä ja saadaanko korona kuriin rokotteiden avulla lähivuosina.

Prosessorien myynti kasvaa nyt perinteisissä tietokoneissa, tableteissa, palvelimissa, supertietokoneissa ja kaikentyyppisissä tietokoneissa kasvaneen verkko- ja nettikäytön ansiosta.

IC Insights odottaa näiden prosessorimyynnin nousevan tänä vuonna 2,2 prosessori 41,7 miljardiin dollariin. Se edustaakin yli puolta eli 52 prosenttia kokonaismarkkinasta. Niistä 49 prosenttia on edelleen AMD:n ja Intelin X86-yhteensopivilla suorittimilla.

Kännyköiden ohjainpiirien osuus on kokonaismarkkinoista 26 prosenttia, mutta alue laskee tänä vuonna heikon kännykkämyynnin takia.  ARM-pohjaiset SoC-suorittimet edustavat vasta kolmea prosenttia kokonaismyynnistä eli 2,3 miljardia dollaria. Lisäksi Yhdysvaltain Kiina-pakotteet Huaweita kohtaan varmaan rassaavat ARM-pohjaisten kännykkäpiirien kauppaa.

Muut sulautetut ohjainsovellukset ovat kasvussa. IC Insights ennustaa, että tänä vuonna alue kasvaisi viisi prosenttia 16,7 miljoonaan dollariin. Alue edustaa 21 prosenttia koko suoritinmyynnistä.

Lisää: IC Insightin 2020 McClean-raportin raporttitiedote (LINKKI) ja aiempi MCU-ohjainpiirien ennustetiedote (LINKKI).

Kuva: AMD