Boschilta entistä nopeampi koronatesteri

Saksalainen Boschin kertoo uusimman Vivalytic-pikatesterinsä antavan luotettavan koronatuloksen alle 40 minuutissa. Se on yrityksen mukaan nopein nukleiinihapon osoitusmenetelmällä (PCR) toimiva testi koko maailmassa. Testin tekevät ihmiset voivat saada luotettavan testituloksen jo testiasemalla.

Boschin CE-hyväksytty testi on jo saatavilla Saksassa, Iso-Britanniassa ja Irlannissa, minkä lisäksi Bosch työstää julkaisuprosessia muihin maihin. Seuraavana kehitysaskeleena on testauskapasiteetin moninkertaistava testi, jolla ensimmäisenä maailmassa voi analysoida viiden ihmisen näytettä yhtä aikaa.

Boschin pikatesti on tarkoitettu käyttöön erityisesti liikkuvissa testikeskuksissa, esimerkiksi huoltoasemilla tai lentokentillä.  Testin avulla voidaan lyhentää testikaranteeniaikoja, keventää laboratorioiden työkuormaa ja tehdä sekä matkustamisesta että työnteosta taas turvallista.

Testin kehittämiseksi Boschin tytäryhtiö Bosch Healthcare Solutions yhdisti voimansa saksalaisen bioteknologiayrityksen R-Biopharmin kanssa, joka on johtava manuaalisten korkeaherkkyyksisten PCR-testien toimittaja.  Testeri tunnistaa SARS-CoV-2-patogeenin.

Bosch julkaisi ensimmäisen pikatestin Vivalytic-analyysilaitteelleen viime maaliskuun lopussa vain kuuden viikon kehitystyön jälkeen. Kyse on ns. multiplex-testistä eli se tarkistaa yhtä aikaa näytteitä SARS-CoV-2-viruksen lisäksi yhdeksästä muustakin hengitystiesairaudesta. Tulokset luvattiin kahdessa ja puolessa tunnissa.

Lisää: Boschin tiedote (LINKKI) ja aiemmat koronatestereitä käsittelevät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä: 27.3.2020 Bosch kehitti koronavirustesterin (LINKKI) ja 2.4.2020 Suomessa kehitetään pikatestereitä koronaan (LINKKI).

Kuva: Bosch jatkaa koronavirustestin kehittämistä. Uusin testi antaa 98 prosentin herkkyydellä 100-prosenttisesti luotettavan tuloksen 39 minuutissa.