Suomalainen ALD-kasvatus toi yrittäjäpalkinnon

Suomallaisen ALD-atomikerrospinnoituksen Picosunin menestys on tuonut yrityksen pääomistaja Kustaa Poutiaiselle vuoden yrittäjäpalkinnon.  Yritys valmistaa Kirkkonummen Masalassa ALD-kalvoja valmistavia laitteita puolijohde- ja muunkin teollisuuden tarpeisiin. 

Picosunin hyödyntämä ALD eli atomikerroskasvatus on alkuaan Millennium-palkitun suomalaisen tekniikan tohtori Tuomo Suntolan kehittämä tekniikka, jonka avulla voidaan luoda jopa nanometrin paksuisia pinnoitteita. Suntola on toiminut pitkään Picosunin hallituksessa.

Picosun Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kustaa Poutiainen.

Picosun vahvistaa myös asemaansa ALD-valmistuslaitteiden markkinoilla. Pandemiankin keskellä sen liikevaihdon yritys ennustaa kasvavan 50 prosentilla, mikä ylittää selvästi markkinoiden reilun 15 prosentin kasvun.

”Haluamme olla maailmanlaajuisesti alan kehityksen kärjessä. Tämän vuoksi käytämme valtavasti voimavaroja tutkimukseen ja tuotekehitykseen, ja henkilöstöstämme suurimmalla osalla on tohtoritason tutkinto”, taustoittaa kehitystä Picosunin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Kustaa Poutiainen.

Pelkästään viimeisin puolijohdeteknologia  ei olisi voinut kehittyä nykyvauhtia Ilman ALD:tä, mutta viime vuosina sovelluksia luodaan laajalti muillekin teollisuuden aloille erilaisten pintojen suojaamiseen tai terveysalan sovelluksiin. Tämä kaikki merkitsee laitteistojen kysynnän kovaa kasvua lähivuosien aikana.

”Vaikka Picosunin lähtökohdat ALD-laitteiden valmistamiseen olivat erittäin hyvät, kaikki eivät alussa uskoneet mahdollisuuksiimme menestyä. Henkilöstö uskoi ja näytti osaamisensa. Se on vienyt meidät hienolle kasvu-uralle”, kertoo Kustaa Poutiainen.

Piconsun Oy on perustettu jo 1996, mutta toiminta alkoi vasta 2004. Perustajina olivat Sven Lindfors ja Kustaa Poutiainen.  Yrityksen emoyhtiö Suomessa, tytäryhtiöt Yhdysvalloissa, Saksassa, Japanissa, Kiinassa, Koreassa, Singaporessa ja Taiwanissa sekä toimistot Intiassa ja Ranskassa. Työntekijöitä on kaikkiaan  130 ja toimitusjohtaja on Jussi Rautee. Liikevaihto on 41 miljoonaa euroa ja liikevoitto: 0,5 miljoonaa euroa (2020).

Kustaa Poutiainen sai palkinnon viime perjantaina 17.10 Yrittäjäin vuosikokouksessa Jyväskylässä. Samainen palkinto jaettiin myös kolmelle muulle yrittäjälle tunnustuksena yrittäjyydestä.  He olivat Sinituotteen Ilkka Brotheruks , By Pia’s Pia Erlundin ja kuljetusliikkeen Ville Silvasti.

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon palkitsemisperusteet ovat aina olleet yrityksen taloudellinen kannattavuus, elinvoimainen historia ja selkeä yrittäjävetoisuus. Lisäksi on haluttu kiinnittää huomiota johonkin erityispiirteeseen, esimerkiksi omaperäiseen ideaan, toimialan edelläkävijän rooliin, onnistuneeseen vientiavaukseen tai omistajanvaihdokseen.

Lisää: Aiemmat ALD-tekniikkauutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja esittelyvideo Picosunista (LINKKI)

Kuvat: Picosun Oy

Päivitetty