Digivalmistus tuo tehtaisiin 3D-tulostuksen

Uudet tehotason 3D-tulostimet tarjoavat valmistavalle teollisuudelle uusia mahdollisuuksia kehittää bisnestä ja valmistusta. Tulostinvalmistaja HP:n kyselyn  mukaan ainetta lisäävää valmistusta  pidetään entistä tärkeämpänä tekijänä talouskasvussa. Lisäksi 3D-kustomoinnissa nähdään paljon tulevaisuuden potentiaalia.

Tulostinvalmistaja HP Inc. teetti viime heinä-elokuussa tutkimuksen digitaalisesta valmistuksesta (HP’s Digital Manufacturing Trend Report, SME Media/Research 2020). Vastaajina oli 2 175 3D-valmistuksen ja digitaalisen valmistuksen päättäjää Kanadasta, Kiinasta, Ranskasta, Saksasta, Japanista, Meksikosta, Singaporesta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Suomi ei ollut mukana selvityksessä, mutta HP:n Suomen toimitusjohtaja Jarkko Huhtaniityn mukaan digivalmistus olisi suomalaisyrityksille iso kilpailuetu koronan jälkeisessä maailmassa. Huhtaniitty uskoo silti, että suomalaisyritykset näyttävät tässäkin mallia uuden tekniikan omaksumisessa.

’’Suomessa on vahva teknologia- ja konepajateollisuus ja pitkä osaaminen alalta. 3D-tulostimilla voida valmistaa osia ja tuotteita paikallisesti ja aina tarvittavat määrät ilman tarvetta jättimäisille varastotiloille, sanoo HP:n Jarkko Huhtaniitty. 

HP’s Digital Manufacturing -trendiraportin mukaan maailmalla useimmat uskoivat digitaalisen valmistuksen jouduttavan talouskasvua. Selvityksen mukaan 89 prosenttia haluaa kehittää bisnesmallejaan tämänhetkisen toimintaympäristön muutosten vuoksi.

Kyselyn mukaan seuraavan 12 kuukauden aikana 71 prosenttia maailmalla olevista yritysksitä suunnittelee investoivansa digitaaliseen valmistukseen, ja 85  prosenttia uskoo yrityksensä lisäävän 3D-tulostamiseen liittyviä investointejaan. Kaiken lisäksi 3D-tulosgtus on myös ekoloogista, koska materiaalijätettä syntyy vähemmän.

Mielenkiintoisinta selvityksessä oli myös , että kolme neljäsosaa selvityksen vastaajista kertoo lisäävän valmistuksen/3D-tulostuksen auttavan heitä olemaan aiempaa ketterämpi sekä järkevämpi vaihtoehto perinteiselle valmistukselle ja toimivan myös vararatkaisuna perinteiselle valmistukselle. Tulevan takia  yli yhdeksän kymmenestä sanoo tutkivansa myös jo uusia tuotanto- ja alihankintamalleja.

Kuva: HP