Nokia kehitti tekoälyprojektissa mediatietojen pakkaamista

Nokia Technologies kehitti teollisuuden tutkimusyhteisö Dimeccin Midas-projektissa kansainvälisiin standardeihin liittyviä AI-algoritmeja. Yritys esitteli tuloksiaan eilen muiden suomalaisyritysten kanssa verkossa järjestetyssä Dimeccin Midas-ohjelman loppuseminaarissa.

Nokia tuotteistaa saatuja mediatietojen pakkaamisessa tulevaisuuden 5G-järjestelmissä ja standardoinnissa. Yritys panosti MiDAS-projektissaan voimakkaasti kansainväliseen vaikuttamiseen tekoälymenetelmien kehitystyössä.

’’Onnistuimme saamaan kansainvälisiä vaikutusta ja tuloksia muun muassa tulevaisuuden MPEG-standardeihin’’, totesi Ville-Veikko Mattila Head of Research Nokia Technologies -yksiköstä.

Teollisuuden yhteisessä tekoälyn Midas-kehittämisprojektissa olivat Nokia Technologiesin lisäksi mukana eri projekteissa muun muassa Glaston, Novatron, Epec, Quva, Top Data Science ja Tampereen yliopisto.

”Mukana olleissa perinteisen teollisuuden yrityksissä on saatu alkuun uudenlaista digitaalista liiketoimintaa, joka lisää tuloja, pitää mukana kehityksen kärjessä ja antaa etua kovassa maailmanlaajuisessa kilpailussa”, kertoi Dimeccin Midas-projektin päällikkö tekniikan tohtori Arto Peltomaa.

Nokian lisäksi esimerkiksi lasinjalostuskoneita valmistava Glaston loi Midasin avulla pohjaa tekoälyn hyödyntämiseen. Yritys on kehittänyt uusia teknologioita kuten syväoppivia neuroverkkoja, joilla lisätään karkaisuprosessin automatisointia sekä luodaan ennakoivan huollon toiminnallisuuksia.

Toinen tekoälykehitykseen osallistuneista on tamperelainen Novatron, jonka ohjaustekniikoiden avulla työkone tietää reaaliaikaisesti ja senttien tarkkuudella oman sijaintinsa ja tilan työmaalla. Myös Ponsse-metsäkoneyhtiö tytäryhtiö Epec on kehittänyt Midas-projektissa liikkuvien koneiden automaatiota ja kuljettajaa avustavia järjestelmiä.

Tampereen yliopisto on tutkinut Midas-hankkeessa yleisiä koneoppimisen käyttöönottoon liittyviä pullonkauloja ja menetelmiä niiden välttämiseksi: oppivia annotaatiomenetelmiä, resurssiniukkoja neuroverkkoja sekä niille sopivia sulautettuja alustaratkaisuja ja käyttötapauksia etenkin älykkäiden koneiden alueella.

Kesäkuussa 2018 käynnistynyt Midas on ollut osa teollisuuden tutkimusyhteisö Dimeccin LIFEX-ohjelmaa, jota rahoittivat sekä Business Finland että tutkimukseen osallistuvat yritykset.

Lisää: Dimeccin Midas-päätösseminaarin ohjelma 27.10.2020 (LINKKI).

Kuvituskuva: Nokia