3D-tulostuksen kärkeen uudella ohjelmalla

Tutkimusyhteisö Dimecc käynnistää uuden 3D-tulostusta lisäävän ja alan toimijat kokoavan uuden Fame-ekosysteemin. Keinoina ovat 3D-kokeilukeskukset, koulutus ja uudet panostukset 3D-tulostuksen hyödyntämiseen ja tuotteistamiseen sekä markkinointiin. Päivitetty 17.11.2020.

Uudessa Finnish Additive Manufacturing Ecosystem, Fame:ssa  mukana yli 20 yritystä perustajajäseninä ja se on avoin eli mukaan pääsevät kaikenlaiset ja -kokoiset yritykset. Yksi osa Fame-yhteisöä on Vaasan Smart Technology Hub, joka on kaikille avoin 3D-tulostuksen kokeilukeskus.

”Avaamme ihmisten kokemusmaailmat yritysrajojen yli, jaamme avoimesti tietoa siitä, miten tulosteet ja niihin liittyvät tekniset ratkaisut toimivat ja vahvistamme näin uuteen teknologiakeskukseemme, Vaasan Smart Technology Hubiin, rakentuvaa osaamiskeskittymää’’, kertoo Wärtsilä Finland Oy:n Smart Technology Hubin partneritoiminnan kehittämisestä vastaava projektipäällikkö Kenneth Widell.

Suunnitteluyritys Etteplan teki viime vuonna Business Finlandin toimeksiannosta selvityksen, jossa todettiin suomalaisyritysten liian hidas herääminen 3D-tulostukseen.  Sitä avittanee kokeilukeskusten lisäksi myös Lappeenrannan teknisen yliopiston modulaarisen 3D-tulostuskoulutuksen insinööritasosta tohtoritasolle saakka.

”Suomi on tällä hetkellä alikehittynyt 3D-tulostuksen hyödyntämisessä. Meillä on kuitenkin valtavat mahdollisuudet energian käytön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen 3D-tulostusta hyödyntämällä. Esimerkiksi yhteistyö HX-hankkeen tulevan voittajan eli hävittäjävalmistajan kanssa avaa suomalaisyrityksille 3D-teknologiaan liittyvän suunnattoman vientimahdollisuuden”, toteaa Etteplanin 3D-tulostuksesta vastaava Tero Hämeenaho.  Hänet valittiin yhteisön  järjestäytymiskokouksessa myös puheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajaksi valittiin Patrian johtajan Sakari Pasanen.

Fame-yhteisö päätti aloittaa myös jäsenten yhteiskäyttöiseen laitekantaan perustuvan tulostuksen heti.  Ensin kokeillaan pienimuotoisesti ja tuodaan tällä tavalla suuryritykset ja palveluntarjoajat yhteen.   ”Myöhemmin rakennetaan isompia ja erikoistuneita testaus- ja tulostuskeskuksia eri puolille Suomea”, kertoo Famen varapuheenjohtajaksi valittu johtaja Sakari Pasanen Patrialta.

Uuden ekosysteemin kautta on mahdollisuus panostaa myös tulevaisuuden tehdastuotantoon.  ”3D-tulostuksen lisääminen on keino palauttaa tuotantoa Suomeen ja etenemme metallien tulostuksessa jo sarjavalmistukseen. Meille pienenä yrityksenä Fame avaa tehokkaasti maailman markkinaa ja osaamista”, toteaa hämeenlinnalaisen Delva Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kastell.

Fame-ekosysteemin avaintoimijoita ovat (päivitetty 17.11.2020) 3D-Step, 3D Formtech, Andritz, CITEC, Danfoss, DBE Core, Delva, Elomatic, EOS Finland, Etteplan, Huld, Lillbacka Powerco, MiniFactory, Nordic Industries, Origo Engineering, Patria, Raute, Salon Metalelektro, Valmet, Vossi ja Wärtsilä. Uuden ekosysteemin käynnistymisen ja toiminnan rahoittavat jäsenyritykset sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Ekosysteemin asioita hoitaa tutkimusyhteisö Dimecc.

Kuvituskuva: HP/Basf

Päivitetty 17.11.2020