Raspberry Pi 4:n tekniikka sopi näppäimistöön

Brittiläiset Raspberry Pi -tietokonekortit kasvattavat suosiotaan. Uusin on näppäimistöön integroitu Pi 400, jossa Pi 4:n kortti on suunniteltu kokonaan uudestaan. Samalla kellotaajuus on nostettu 1,8 gighertsiin ja ylikellottamalla jopa 2,2 gigahertsiin.  Pi400-näppäintietokoneesta on tarjolla kuusi kieliversiota ja suomi-ruotsi on luvattu myös aikanaan.

Tuttujen Sinclairin ja Commadoren tietokoneiden tyyliin näppäimistöön pakattu Raspberry Pi 400 on tuttu Raspberry Pi 4, mutta kyse ei ole vain Pi 4-kortin sijoittamisesta vakionäppäimistön sisään vaan koko kortti on suunniteltu uudestaan, jotta siitä on saatu myös suorituskykyisempi.

Raspberry Pi 400:sta on alkuun näppäinversiot vain isoista maista, mutta  suomi-ruotsi-versio on luvattu tulevan aikanaan mukaan.

Näppäimistön sisälle on uusi pitkänomainen kortti, jossa on Broadcomin ARM-suorittimesta uusi BCM2711 SoC-piiriversio, joka on kellotettu 1,8 gigahertsiin vakiomallisen Pi4-kortilla 1,5 gigahertsistä.

Samalla nappaimistokoneessa suorittimen jäähdytystä on parannettu koko kortin kattavalla alumiinilevyllä.  Ja ehtipä yksi soveltaja kellottaa uuden Pi 400:n jo 2,2 gigahertsiin.

Hintaa uudella Pi 400 on seitsemänkymmentä tai sata euroa riippuen siitä haluaako pelkän näppäinkoneen ja SD-muistikortille tallennetun Raspberryn käyttöjärjestelmän vai koko paketin virtalähteineen, HDMI-kaapeleineen, hiirineen ja ohjekirjoineen.

Uuden näppäimistökoneen lisäksi Raspberry Pi 4:sta on esitelyt myös uusi vakio-Pi 4B-korttia pienempi Pi Compute Module 4 (CM4), jonka mitat ovat 55 x 40 mm.

CM4-kortti on tarkoitettu erityisesti sulautettuihin sovelluksiin, jota varten sitä luvataan valmistaa aina vuoteen 2028 asti. Lisäksi sen  pariksi on tarjolla kaksi lisäkorttia eli IO-yksikkö Compute Module 4 I/O  ja WLAN/Bluetooth-käyttöön Compute Module 4 Antenna Kit.

Lisää: Raspberry  Pi 400 Teardown-purkuvideo (LINKKI) ja Pi400 Unboxing and Review (LINKKI) ja Pi400 blogiesittelyssä (LINKKI) sekä Pi 400:n ylikellotus 2,2 GHz:iin (LINKKI). Uusi pienempi Raspberry Pi CM4-kortti (LINKKI, pdf) sekä laajennuskortit CM4IO (LINKKI) ja CM4 Antenna Kit (LINKKI).

Kuvat: Raspberrypi.org