Applen uusi M1-suoritin – Ei pelkkä ARM-kopio

Apple julkaisi eilen täysin uudella M1-suorittimella päivitetyt kannettavansa MacBook Airin, Pro-mallin sekä Mini-pienkoneensa. Koneiden uudessa  M1-prosessorissa on kaikkiaan 24 laskentaydintä ja 16 miljardia transistoritoimintoa. Piirit valmistaa taiwanilainen TSMC. Mukana videolinkki Applen Silicon-M1-piirin suunnitteluun.

Applen uusi M1 sisältää neljä tehokasta “Firestorm”, neljä energiatehokasta “Icestorm” ydintä, tehokkaan grafiikkaprosessorin sekä 16 ytimen neuraaliverkkopohjainen laskentayksikön.

Uutuuspiiri valmistetaan uusien iPhone-kännykkäsuorittimien tavoin taiwanilaisen TSMC:n viimeisimmällä viiden nanometrin siruprosessilla. Piirillä on kaikkiaan 16 miljardia transistoritoimintoa.

Piirin tehonkulutus on kymmenen wattia. Applen mukaan M1-piirin suorituskyky tehonkulutuksen nähden on kolminkertainen ja grafiikassa jopa viisinkertainen aiempiin yhtiön käyttämiin Intel-suorittimiin verrattuna.

Myös uusien Macbook-koneiden akkukesto on nostettu Pro-mallissa 20 ja perusBookissa 18 tuntiin. Käyttöjärjestelmä on uusi macOS Big Sur, mutta muuten koneiden tekniikka ja rakenne ovat pysyneet aika tavalla samanlaisina.

Applen uuden piirin uutisoitiin ennakkohuhujen mukaan  olevan ARM:n viime toukokuussa julkistama Cortex A78C, mutta ainakin ennakkotietojen mukaan Applen uudessa M1:ssä on oma grafiikkapuoli ja neuroverkkopohjainen kiihdytysosuus. Piireillä on yhteistä, mutta myös huomattavia eroja joten kyse ei ole aivan perustason ARM-sirulisenssin hyödyntämisestä.

Lisää: Applen uudet Mac-koneet (LINKKI), M1-prosessoripiiri (LINKKI1 ja LINKKI2) sekä  macOS Big Sur -käyttöjärjestelmä (LINKKI1 ja LINKKI2). Applen 10.11.2020 julkistustilaisuuden video. Uusi M1 (Apple Silicon) osuus 4.39 alkaen videolla (LINKKI).

Kuvat: Apple

Päivitetty