Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentaminen alkaa

Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentaminen käynnistyy loppuvuoden aikana. Rakennettava laite sijoitetaan Otaniemessä sijaitsevaan VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteiseen kansalliseen mikro- ja nanoteknologiarakennukseen, Micronovaan. Rakentamishankkeen kokonaistavoitteena on toteuttaa 50 kubitin laite vuoteen 2024 mennessä.

Rakentaminen päästään aloittamaan, sillä VTT ja alan suomalainen startup-yritys IQM ovat allekirjoittaneet sopimuksen kvanttitietokoneen rakentamiseksi. Suomen valtio rahoittaa projektia 20,7 miljoonalla eurolla. Hanke toteutetaan innovatiivisena julkisena hankintana, joka oli avoinna kansainväliselle kilpailutukselle.

Suomalaisen kvanttitietokoneen rakentamispäätös julkistettiin 16.11.2020 Musikkitalossa. Kuvassa VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara (vasemmalta), ministeri Mika Lintilä ja IQM:n toimitusjohtaja Jan Goetz. Kuva: Tomi Parkkonen/VTT.

Käytännön rakentamistyö tehdään Espoossa sijatsevassa Micronova-keskuksessa, jossa sijaitsee kvanttikomponenttien valmistukseen käytettävä puhdastilaympäristö.

Projekti toteutetaan kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä, noin vuoden kestävässä vaiheessa, tavoitteena on rakentaa toimintakuntoinen viiden kubitin kvanttitietokone, jolla osoitetaan osaaminen kvanttitietokoneen rakentamiseksi. Sen jälkeen vuoteen 2024 mennessä tarkoitus on tuottaa 50 kubitin laite, joka sopisi jo huippunopeaan simulointi- ja laskentatehtäviin.

Kvanttitietokoneen rakentamisprojekti tuo yhteen kaiken suomalaisen kvanttialan huippuosaamisen ja mahdollistaa harppauksen Suomen kvanttikyvykkyydessä. Lisäksi suomalainen kvanttitietotekniikan osaaja IQM sai äsken valmiiksi uusimman rahoituskierroksen, jonka jälkeen yritys on kerännyt yhteensä jo 71 miljoonan euron rahoituksen (Lue lisää, LINKKI).

Myös VTT panostaa kvanttitietokoneen lisäksi myös muihin kvanttiteknologian sovellusalueisiin, kuten kvanttiteknologisiin antureihin, jotka lupaavat tarkempia työkaluja esimerkiksi lääketieteelliseen kuvantamiseen ja diagnostiikkaan. VTT:llä kehitetään lisäksi tietoverkkojen suojaamiseen vaadittavia kvanttiteknologisia menetelmiä, joten koneen lisäksi halutaan olla valmiina myös kvanttitietokoneiden luomiin tietoturvauhkiin.

Lisää: Aiemmat kvanttitietokoneisiin liittyvät uutisartikkelit (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Päivitetty