Kvanttitietokoneen kehittämiseen lisää rahaa

Suomalainen kvanttitietokoneen kehittäjä IQM kerää 39 miljoonaa euroa uutta pääomaa puskeakseen Euroopan johtoasemaan kvanttitietokoneiden toimituksissa. Kaikkiaan IQM on saanut tähän mennessä rahoitusta kasaan 71 miljoonaa euroa uuden koneensa kehittämiseen.

Vuodesta 2019 lähtien IQM on ollut yksi nopeimmin kasvavista yrityksistä kvanttiteknologian alalla, ja sillä on jo yksi maailman suurimmista kvanttilaitteistojen suunnittelutiimeistä. Uutta pääomarahoitusta käytetään IQM:n laitteistokehityksen nopeuttamiseen ja sovelluskohtaisten kvanttitietokoneiden yhteissuunnitteluun.

Merkittävä osa rahoituksesta käytetään myös kvanttiteknologian parhaiden kansainvälisten asiantuntijoiden rekrytointiin ja talossa pitämiseen sekä myynnin ja liiketoiminnan kehitystiimien perustamiseen.

Rahoituskierrosta koordinoi MIG Fonds ja siihen osallistuivat myös nykyiset sijoittajat, kuten Suomen Teollisuussijoitus Tesi, OpenOcean, Maki.vc, Vito Ventures ja Matadero QED. Uusina sijoittajina mukaan tulivat Vsquared, Salvia GmbH, Santo Venture Capital GmbH, ja Tencent.

”Olen erittäin iloinen siitä luottamuksesta, jota sijoittajat ovat osoittaneet visioomme, tiimiimme, tuotteeseemme sekä kykyymme kehittää ja kaupallistaa kvanttitietokoneita. Tämä sijoitus on myös osoitus heidän vakaasta uskostaan kvanttiteknologian tulevaisuuteen”, sanoo IQM:n toimitusjohtaja Jan Goetz.

Vaikka kvanttiteknologia on vielä kehitteillä, valtiot ja yksityiset organisaatiot eri puolilla maailmaa investoivat siihen kilpailukykynsä säilyttämiseksi ja tulevan kvanttivalmiuden varmistamiseksi.

”IQM on ylittänyt villeimmätkin haaveeni siitä, miten Suomessa tehty kvanttitutkimus viedään teollisuuteen”, sanoo IQM:n päätiedemies Mikko Möttönen.

IQM:n tavoitteena on tehdä 20-luvusta vuosikymmen, jolloin kvanttitietokoneilla tehdään merkittäviä läpimurtoja reaalimaailman sovelluksissa kuten terveydenhuollossa, logistiikassa, rahoitusalalla ja kemiantekniikassa. Lisäksi IQM toimittaa kvanttitietokoneita tutkimuslaboratorioihin ja supertietokonekeskuksiin.

Teollisia asiakkaita varten IQM on laatinut strategian yhdistää laitteiden ja ohjelmistojen suunnittelu. Näin yritys pyrkii tarjoamaan kvanttihyötyä perustuen sovelluksia varten räätälöityihin prosessoreihin, jotka hyödyntävät uudenlaista suoritinarkkitehtuuria ja ultranopeita laskentaprosesseja.Lisäksi IQM pyrkii yhteistyöhön kvanttiohjelmointia tekevien yritysten kanssa.

TAUSTAA: Suomalaisen suprajohtavien kvanttitietokoneiden IQM:n pääkonttori sijaitsee Espoossa. Vuonna 2018 perustettu yritys on kasvanut noin 70 työntekijän yritykseksi, jolla on tytäryhtiö Münchenissä. Lisätietoja IQM:stä (LINKKI).