Uusiteknologia marraskuu 2/2020 – lue tästä!

 

UUSITEKNOLOGIA 2/2020 NOVEMBER – TABLE OF CONTENTS  in English (or Google try translate (LINK).  Summaries also in English in every technical article!

SISÄLLYSLUETTELO – MARRASKUU  – 2/2020

————————————————————————————————————————————

KANSIJUTTU: UUSIMMAT PC-SUORITTIMET

PC-suoritinmarkkinat ovat rajussa muutoksessa, jossa haastajayritys AMD on kiilannut uutuuspiireillä uhkaamaan Intelin perinteistä johtoasemaa. Lisäksi Apple, Qualcomm ja Microsoft ovat tuomassa laajemminkin ARM-pohjaiset prosessorit pc-koneiden ja jopa korttipalvelimien suorittimiksi. Kuvat: AMD ja Shutterstock. Tomi Engdahl.  LUE TÄSTÄ KOKO ARTIKKELI (LINKKI).

PÄÄKIRJOITUS: KORONA VIE VERKKOON

Korona-aika toi monelle huipputekniikan ammattilaiselle etätyöt ja videoyhteydet. Samalla alan messu- ja kongressitapahtumat muuttuivat usein virtuaalisiksi tai siirrettiin vuodella eteenpäin. Viimeisimpänä Electronica-messut, jotka toteutettiin kokonaan verkossa viime viikolla. Kävijämäärä jäi tosin vain pieneen osaan fyysisen tapahtuman määristä.

Nyt verkossa oli tarjolla kolmentuhannen sijasta 209 yritystä virtuaaliosastoineen ja videoseminaareineen. Ja todellisuus oli, että samaan messuhallien tunnelmaan ja verkottumiseen ei päästy kolmiulotteisista grafiikoista huolimatta. Parhaiten toimivat videoidut seminaariosuudet, joiden toivoisi jäävän verkkoon myös myöhemmin katsottavaksi.

Myös uusien tuoteideoiden hakeminen ja alan lehdet ovat siirtyneet jo paljolti nettiin. Julkaisimme viime toukokuussa ensimmäistä kertaa tämän lehden nettiselaimella luettavana www-lehtenä aiempien digitaalisten näköislehtiversioiden sijaan. Palaute oli sen verran positiivista, että päätimme tuoda myös tämän numeron www-muodossa. Mukana on silti kaikki tutut lehden elementit uutisista tekniikan artikkeleihin ja tuotteista digidigi-palstaan.

Ja lisää uutis- ja tuoteuutistietoa löytyy päivittäin lehden nettiosoitteesta www.uusiteknologia.fi.  Lisäksi kiinnostuneiden kannattaa käydä tilaamassa lehden twitter- (LINKKI) ja Facebook-uutispalvelu (LINKKI) sekä News in English -uutisosuus (LINKKI).

Uusiteknologia.fi

UUTISET: AKKUTUOTANTO LAAJENEE SALOSSA

Valmet Automotive laajentaa Nokian entisissä kännykkätehtaan tiloissa sijaitsevaa akkutehtaan tuotantokapasiteettia. Akkupakettitehtaan henkilöstömäärän arvioidaan kaksinkertaistuvan neljäänsataan lähivuosina. LUE TÄSTÄ KOKO ARTIKKELI (LINKKI).

Joka työpäivä uusimmat hitec-uutiset

Uusiteknologia.fi julkaisee nettisivullaan päivittäin teknologia-alan tiede- ja tutkimusuutisia. Mukana on elektroniikka, IT-tekniikka, IOT:ta, sulautettuja ratkaisuja, tietoliikennettä ja testausta.  Tässä runsas parikymmentä viime kuukausien uutista luettavaksi. Lisää julkaisemme nettisivulla päivittäin (LINKKI) ja myös englanniksi UT:n News in English -twitter-sivulla (LINKKI).

Tässä lisää uutisia

*) Uusiteknologia.fi-nettipalvelun uutistarjontaa viime kuukausilta…lisää päivittäin nettipalvelustamme (LINKKI)

UT-TRENDIT: KYSYNNÄN HEIKKOUS RASSAA

Koronan vaikutukset rassaavat edelleen suomalaista teknologiateollisuutta, vaikka erot yritysten välillä voivat olla suuriakin. Alan teollisuusjärjestön kyselyn mukaan kysynnän laskulla on vaikutuksia metalli- ja koneteollisuuden lisäksi IT- ja sähkö- ja elektroniikka-teollisuuteen. Kuvituskuva: Kone. LUE TÄSTÄ KOKO ARTIKKELI (LINKKI)

YHDEN JOHDINPARIN ETHERNET TUO VAUHTIA AUTOISTA TEHTAISIIN

Teollisuuteen ja ajoneuvoihin halutaan tuoda lisää Ethernet-verkkoja, mutta ongelmia ovat aiheuttaneet kahdeksaan johtimeen ja RJ-45 liittimeen perustuvat perinteiset Ethernet-ratkaisut. Siksi tilalle on kehitetty uusiin sovelluksiin paremmin sopivia ratkaisuja, jotka perustuvat vähäisempään määrään johtimia. Tomi Engdahl. Kuva: Weidmüller. LUE TÄSTÄ  KOKO ARTIKKELI (LINKKI)

TUTTUA X86-TEKNIIKKAA SULAUTETTUIHIN

Neljäkymmentä vuotta vanha, Intelin jo vuonna 1981 esittelemä x86-prosessoriarkkitehtuuri on yhä voimissaan, vaikka uudemmat 32-bitin ARM-suorittimet ovat sen syrjäyttäneet varsinkin siellä missä pieni tehonkulutus on tärkeää. Silti x86-kortteja on edelleen tarjolla runsaasti. Tässä kuusi kiintoisinta korttimallia. Krister Wikström. Kuva: UP. LUE TÄSTÄ KOKO ARTIKKELI (LINKKI)

UUDET TUOTTEET: RASPBERRY MAHTUI NÄPPÄIMISTÖÖN

Harrastajien Raspberry-kortit kasvattavat suosiotaan myös ammattilaisten käsissä. Uusin versio on Pi400, jossa Pi4:n tekniikka on integroitu näppäimistöön. Siitä  on tarjolla kuusi eri kieliversiota ja suomi-ruotsikin on jo luvattu tulevan. Hintaa on 70-100 euroa laitepaketista riippuen. Kuva: RaspberryPi4.org. LUE TÄSTÄ KOKO ARTIKKELI (LINKKI)

Lisää uusia tuotteita www.uusiteknologia.fi-sivustolta

*) Tuoteuutisia ja jakelijauutisia Uusiteknologia.fi:stä kesä-marraskuu 2020…ja lisää uusia tuotteita netistä (LINKKI)

HUIPPUTEKNIIKAN TAPAHTUMAT –  MYÖS VERKOSSA

Koronan takia messu- ja kongressitapahtumien järjestäminen on vaikeutunut, joten monet tapahtumista on siirretty myöhempään ajankohtaan tai muutettu verkkotapahtumiksi. Viime viikolla Münchenin Electronica-messut järjestettiin pelkästään verkossa. Toive on kuitenkin päästä pian myös perinteisiin fyysisiin messuihin ja kongresseihin. Olemme koonneet verkkosivulle tiedot kaikista tulevista tapahtumista ja niiden muutoksista. Päivitämme tapahtumalistaa edelleen lähes päivittäin. Kuvituskuva: Embeded World. LUE TÄSTÄ  KOKO ARTIKKELI (LINKKI)

Electronica2020 keräsi verkkoon 209 yritystä – seuraavan kerran 2022

 

Münchenin Electronica-messut muutettiin nopeasti virtuaalitapahtumaksi, kun messujärjestäjille selvisi ettei tapahtumaa voida koronan takia järjestää kymmenien hallien ammattitapahtumana. Virtuaaliosastoja oli 209 ja mukana laaja seminaaritarjonta. Verkossa kävijämäärä jäi runsaaseen kahdeksaan tuhanteen ja seminaariosuudessa 16 000. Mukana myös linkki myös elektroniikkayritysten johdon CEO Round Table -paneelikeskusteluun.  LUE PÄIVITETTY UUTISJUTTU (LINKKI)

Electronica 2020-messujen uutuuksia ja esitysmateriaaleja

  • Uudet 5G-moduulit esille (LINKKI)
  • Congatecin COM-HPC-korttialustauutuus (LINKKI) reunalaskentaan
  • Messujen pääsivustolla näytteilleasettajien tuoteuutisosuus videoineen (LINKKI)
  • Messujen twitter-uutistarjonta (LINKKI) ja elec#20-tunnisteella laajemminkin (LINKKI) sekä Electronica-lehdistötiedotteet (LINKKI).
  • LISÄTTY 22.11.2020: Elektroniikkayritysten johdon CEO Round Table -paneelikeskustelu verkkovideona (LINKKI).

Muut messu- ja tapahtumauutiset

DIGIDIGI: HUIMIA VIRTUAALI-AALTOJA NÄYTTÖKUUTIOLLA 

Virtuaalielämykset ovat tulleet osaksi nykyistä normaalia kaikkialla etäkokouksista virtuaalitapahtumiin. Korealainen Samsung antoi vapaat kädet suunnittelutoimistolla toteuttaa Soulissa sijaitsevalle jättikuutiolle kolmiulotteisen virtuaalielämyksen. Tuloksena syntyi näyttökuutioon esitys, jonka sisällä vellovat korkeat meren aallot. LUE KOKO JUTTU (LINKKI)

Lisää digidigi-palstan juttuja

 

EXTRA: Kaikkien Uusiteknologia 2/2020-lehden artikkeleiden lisätietolinkit löydät UT-linkkipankista (LINKKI). 

———————————————————————————————————————–—————————————————-

 

 

  • 2/2020 – marraskuu 2020
  • 5. vuosikerta
  • 1-2x vuodessa
  • ISSN 2343-1571

 JULKAISIJA

 

SUOMI – FINLAND – 2020

 

Katso mainos isompana (LINKKI) – more information (LINK).
Katso mainos isompana (LINKKI) – more information (LINK).