Intel suurin, mutta Nvidia, Qualcomm, MediaTek ja AMD nopeimpia kasvajia

Suoritinvalmistaja AMD pistää Intelille kampoihin pc-suorittimien nopeuskisassa, mutta suoritinjätti on silti edelleen markkinoiden suurin piiritoimittaja, arvoi tutkimuslaitos IC Insights. Uudella Top 15 -listalla mobiilipuolen Qualcomm on nousussa, mutta myös taiwanilainen MediaTek kasvaa samaa tahtia. Niitäkin paremmin listalla nousee ARM:a ostamassa oleva Nvidia.

Puolijohdealueen tutkimuslaitos IC Insightsin on tehnyt uusimman ennusteen kuluvan vuoden 2020 piirimyynnistä. Sen mukaan suoritinjätti Intel säilyisi alansa ykköstoimittajana ja kakkosena olisi laajemminkin piirejä ja muisteja valmistava Samsung.

Koronasta huolimatta tai sen digimuunnoksen ansiosta puolijohdeteollisuus on selvinnyt tästä vuodesta IC Insightsin mukaan monia muita teollisuusaloja paremmin. 15 eniten myydyimmän yrityksen kasvuksi tutkimuslaitos arvioi 13 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tosin viime vuonna laskua tuli 15 prosenttia.

Nopeimmin myyntiään kasvattivat grafiikkapiiriyritys Nvidia (50%), suoritinvalmistaja AMD (41 %) ja taiwanilainen MediaTek (35 %). Niistä mobiilipiiriyritys MediaTek nousee viisi askelmaa sijalle 11 ja AMD kolme askelmaa sijalle 15. Lisäksi kahdeksalla oleva Nvidia nousee ensi vuonna varmaan lisää, jos ARM-kauppa toteutuu.

Erikoisin nousija on piiriostajana enemmänkin toimiva Apple, joka panostaa myös omien piirien kehittämiseen. IC Insights on arvioinut, että Applen sisäinen omien piirien ”myynti-arvo” olisi tänä vuonna 10,040 miljoonaa dollaria, mikä asettaisi Applen 13. sijalle piiriyritysten top-15-listalla.

Piirialueen top-15-yrityksistä kahdeksalla on pääkonttori Yhdysvalloissa, kahdella Etelä-Koreassa, Taiwanissa ja Euroopassa sekä yhdellä Japanissa.

Lisää: IC Insightsin raportin ennakkotiedote (LINKKI, pdf)