European Hydrogen Week palkitsi kehittäjiä

VTT on kehittänyt eurooppalaisessa tutkimusprojektissa THT Control Oy:n kanssa päästöttömiä, polttokennoilla toimivia  sähkögeneraattoreita. Hanke sai eilen European Hydrogen Week -tapahtumassa EU:n Best Outreach -palkinnon. Koronan takia tapahtuma järjestettiin pelkästään verkossa.

Palkinnon saanut EVERYWH2ERE-hanke on saanut rahoitusta EU:n H2020 tutkimus ja kehitysohjelman alla toimivalta polttokenno- ja vetyteknologian yhteenliittymältä (Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking).  Hanketta koordinoi RINA-C ja projektissa on yhteensä 13 partneria kuudesta EU-maasta, jotka ovat Suomen lisäksi Italia, Ruotsi, Saksa, Ranska ja Espanja.

Tutkimushankkeen myötä vetykäyttöiset sähkögeneraattorit pääsevät sähköntuotantoon rakennustyömailla ja musiikkifestivaaleilla. Niitä on tulossa koekäyttöön kahdeksan. Ne perustuvat henkilöautoissa käytettyihin polttokennoihin (PEMFC) ja ovat teholtaan 25 ja 100 kW.

Uudet polttokennogeneraattorit soveltuvat erityisen hyvin kohteisiin, joissa polttomoottorikäyttöisten generaattorien aiheuttamat melu- ja ilmanlaatuongelmat ovat terveyden ja viihtyisyyden kannalta haitallisia.

”Diesel-generaattorien korvaaminen tilapäisessä sähköntuotannossa on kiinnostava mahdollisuus, jonka hyödyt käyttäjille ja ympäristölle ovat välittömät”, sanoo erikoistutkija Markus Rautanen VTT:ltä.

Tarkoitus on tuottaa myös urbaaneilla alueille sopivaa tekniikkaa.  ”Tavoitteemme on tuottaa hyvin pienillä paikallispäästöillä varustettu vetygeneraattori kaupalliseksi tuotteeksi ja näin saada luotua uutta yritystoimintaa polttokennojen ympärille”, kertoo Pasi Ylirisku THT Controlista.

Generaattorit valmistetaan eurooppalaisena yhteistyönä. Polttokennojärjestelmät toimittaa ruotsalainen Powercell Sweden ja vetyvarastoratkaisun ranskalainen Mahytec yhdessä Linde Gas Italian kanssa. Sähköisen voimalinjan ja ohjausjärjestelmän kehittävät italialaiset FRIEM sekä Genport.

Suomen osuus polttokennogeneraattorin kehityshankkeessa on parantaa niiden toimintavarmuutta ja suorituskykyä kylmissä olosuhteissa sekä tehdä kestävän kehityksen arviointi. THT Control Oy vastaa puolestaan konttirakenteiden valmistamisesta sekä laitteiden integroinnista yhdessä muiden partnerien kanssa.

Lisää: EU:n Everywh2ere-hanke (LINKKI) ja European Hydrogen Week 23.-27.11.2020 (LINKKI). Tapahtumaan osallistuu tänä vuonna 25.-27.11.2020 noin 2 000 vetyteknologian asiantuntijaa ympäri maailmaa. Tapahtuman esitelmätarjonnasta ainakin osa on vapaasti verkkovideoina katsottavissa hankkeen twitter-tililtä (LINKKI).