Digitekniikan kuusi keinoa ilmastotalkoisiin

Suomessa on selvitetty ICT-alan ilmasto- ja ympäristöasioiden yhteyksiä ja energiansäätökeinoja. Viestintäverkot, datakeskukset ja älylaitteet kuluttavat sähköä ja materiaaleja, mutta toisaalta digitaaliset ratkaisut vähentävät monien alojen kasvihuonekaasupäästöjä. Katso lisää työryhmän loppuraportista, joka on kansainvälisesti myös aivan uniikki.

Liikenne- ja viestintäviraston työryhmän vision mukaan Suomi voisi olla ekologisesti kestävien ICT-ratkaisujen käytön ja kehittämisen edelläkävijä vuonna 2035 ja edistää ilmasto- ja ympäristöystävällistä digitalisaatiota myös maamme rajojen ulkopuolelle.

Raportti on liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan mukaan kansainvälisesti uniikki. Se sisältää kansainvälisesti uraauurtavaa tietoa siitä, kuinka ICT-alan tuottamien ratkaisujen potentiaalia voidaan ottaa paremmin käyttöön niin Suomessa, Euroopan unionissa kuin maailmanlaajuisesti.

Työryhmässä ovat olleet mukana Aalto-yliopisto, ABB, CSC, Digita, DNA, Elisa, Energiateollisuus, Energiavirasto, FiCom, Finnet-liitto, IBM, Kuluttajaliitto, Kuntaliitto, Traficom, LUT, Neogames, Ohjelmistoyrittäjät, Nokia, Sitra, Pääkaupunkiseudun Smart & Clean –säätiö, Teknologiateollisuus, Telia, Tieto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtiovarainministeriö, VTT, Yleisradio ja ympäristöministeriö.

Työryhmän loppuraportti on nyt lausunnoilla 15. tammikuuta 2021 asti ja se viimeistellään liikenne- ja viestintäministeriössä helmikuussa 2021.  Työryhmän loppuraporttiin on koottu kuusi ICT-alan ilmasto- ja ympäristövaikutuksia koskevaa toimenpidekokonaisuutta.  Lisää yksityiskohtia löydät raportista (LINKKI) ja 30.11.2020 järjestetystä webinaarista (LINKKI).

Kuusi kohtaa ICT-alan ilmastovaikutusten hallitsemiseksi ja hyötyjen edistämiseksi

  • ICT-infran energiatehokkuus ylös ja hiilettömät sähkönlähteet käyttöön
  • Datatalous
  • ICT-laitteet huoltoon ja kiertoon
  • Enemmän mittausta ja avointa tietoa ympäristövaikutuksista
  • Kuluttajien tietoisuuden ja ilmastoystävällisten taitojen lisääminen
  • Uusien teknologioiden mahdollisuudet ja haasteet

Lähde: ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategiaa valmistelevan työryhmän loppuraportti (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock