Audi tuo digitaaliset OLED-näytöt ledien tilalle

Audi esittelee uudenlaiset digitaaliset OLED-valot seuraavassa Q5-mallissaan. Uuden tekniikan avulla takavaloihin voidaan luoda jopa personoitavat valokuviot. Ensimmäisen kerran yritys hyödynsi OLED-tekniikoita neljä vuotta sitten TT-malleissaan, mutta nyt OLED-tekniikkaa sovelletaan laajemmin ja Car2X-kommunikoinnin avulla.

Audin Q5-mallissa käyttämä OLED-valoelementti on vain millin paksuinen, kun perinteiset led-ratkaisut vaativat syvyyssuunnassa 20–30 millimetriä tilaa.  Yhtä tasainen valokenttä saavutetaan OLED-tekniikalla merkittävästi pienemmällä energiantarpeella verrattuna perinteisiin ledeihin.

Q5-mallin takavalojen OLED-valonlähde säteilee valoa tasaisesti, kun taas tavalliset ledit ovat pistemäisiä puolijohdekiteitä. Rakenteen ansiosta OLED-valojen valo on erittäin tasaista, homogeenistä, niitä voidaan himmentää portaattomasti ja valojen kontrasti on Audin mukaan myös suuri.

”Ajovaloteknologia on kehittynyt viime vuosikymmeninä nopeasti, mutta olemme kehittäneet määrätietoisesti myös autojen takavaloja ja olemme ensimmäisenä valmistajana digitalisoimassa ne”, kertoo Audin OLED-teknologian projektipäällikkö Werner Thomas.

Uuden rakenteen avulla voidaan Audin mukaan toteuttaa erittäin tehokkaita, kevyitä ja litteitä valoja. Tämä antaa suunnittelijoille huomattavia vapauksia.  Esimerkiksi valopinta voidaan jakaa erittäin lähellä toisiaan sijaitseviin segmentteihin, joiden valotehoa voi hallita erikseen. OLED-tekniikalla toteutetuissa valoissa ei tarvita myöskään heijastimia, optisia kuituja tai muuta optiikkaa.

”Tähän asti olemme hyödyntäneet OLED-segmenttejä Audi TT RS:n ja Audi A8:n valokuvioiden suunnittelussa. Audi Q5:n myötä tämä on muuttunut: nyt takavalot muuttuvat eräänlaiseksi auton ulkoiseksi näytöksi. Tämä tarjoaa meille aivan uusia mahdollisuuksia paitsi valojen suunnitteluun myös valokuvioiden personointiin, viestintään auton ulkopuolelle ja turvallisuutta parantaviin ratkaisuihin”, kertoo Audin projektipäällikkö Werner Thomas. 

Uusimmissa ratkaisuissa voidaan käyttää aiempaa suurempaa määrää erikseen ohjattavia, vapaasti aktivoitavia ja kirkkaudeltaan erilaisia valosegmenttejä. Esimerkiksi digitaaliset OLED-valot valinneet Audi Q5 asiakkaat voivat valita autoa ostaessaan takavalojen tyylin kolmesta eri valokuviovaihtoehdosta. Niiden lisäksi Audi drive select -järjestelmän Dynamic-ajotilalla on vielä oma valokuvionsa. Niiden lisäksi ”coming home/leaving home”-valoanimaatiot tarjoavat näyttäviä efektejä, unohtamatta tietenkään dynaamisia suuntavilkkuja.

Audi ottaa digitaalisilla OLED-takavaloilla varustellussa Audi Q5:ssa käyttöön myös uuden etäisyysanturiin perustuvan toiminnon. Kun toinen tienkäyttäjä lähestyy pysähtyneenä olevaa Audi Q5 -mallia takaapäin alle kahden metrin päähän, syttyvät Audi Q5:n kaikki OLED-valosegmentit. Valot palautuvat aiempaan tilaan kun Audi Q5 lähtee jälleen liikkeelle. Tämä on vain yksi esimerkki uudenlaiseta Car2X-kommunikoinnista.  Jatkossa on mahdollista, että yhdessä takavalossa on selvästi useampia valosegmenttejä, mikä mahdollistaa valokuvion paremman personoinnin.

Lisää: Video Audi Q5:n uusista OLED-takavaloista ja niiden toiminnasta (LINKKI).

Kuvat: Audi