Autonominen jakelurobotti kerää lahjapaketteja

Helsingissä kokeillaan LMADin ja GIM Roboticsin teknologiaan perustuvaan autonomista kuljetusrobottia joululahjapakettien keräilyssä. Uudenlainen kuljetusrobotti palvelee lahjoituspakettien antajia torstaina 10.12. ja perjantaina 11.12. klo 11–17 välisenä aikana Helsingin keskuskirjasto Oodin Kansalaistorin puoleisella pääsisäänkäynnillä.

GIM Roboticsin ja LMADin kuljetusrobotille voi antaa lahjakeräyksessä kuljetettavaksi alle viiden kilon painoisia ja korkeintaan 30 x 30 sentin kokoisia paketteja. Esimerkiksi lahjakortti soveltuu tarkoitukseen hyvin.

Robotti mahdollistaa Joulupuu-tempauksen turvallisen keräyksen ulkona pandemiaohjeistuksia noudattaen. Keräyksessä on mukana myös Lehtipiste, joka lahjoittaa Joulupuu-keräykselle yhden lukutuotteen jokaista robotille tuotua lahjaa vastaan.

Robotti toimittaa joulutempauksen lahjat Helsingin sosiaalitoimelle, joka välittää paketit perheille. Laajemminkin Helsingin keskustassa ahkeroi seuraavien viikkojen aikana laajemminkin hieman tavanomaisesta poikkeava robottitonttu.

Ulkoisesti LMAD:n ja GIM Roboticsin jakelurobotti muistuttaa paljolti julkisista tiloista löytyviä pakettiautomaatteja näyttöruutuineen ja pin-koodeineen. Kuva: Vesa Laitinen/Forum Virium Helsinki.

Jakelurobotti kuljettaa pakettilähetyksiä Marian sairaalan kupeessa olevasta jakeluasemasta lähistön asiakkaille. Samalla robotti kerää dataa autonomisten kuljetusten haasteista ja mahdollisuuksista.

Joulukuun ajan kestävää robottikokeilua koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium.

“Jakelurobotin testaaminen aidossa kaupunkiympäristössä antaa arvokasta tietoa autonomisten kuljetusten ongelmista ja mahdollisuuksista. Erityisesti meitä kiinnostaa se, miten itsenäisesti liikkuvilla logistiikkaroboteilla voidaan ratkaista viimeisten metrien kuljetushaasteita”, projektipäällikkö Pete Pättiniemi Forum Viriumista sanoo.

Robottikokeilu on osa eurooppalaista EIT Digitalin rahoittamaa Last Mile Autonomous Delivery -innovaatiohanketta, jonka tavoitteena on kehittää ja tuoda markkinoille ohjelmistoalusta erilaisten itsenäisesti liikkuvien jakelurobottien ohjaamiseen, hallintaan ja käytön optimointiin. Hankkeen käytännön toiminnasta vastaa LMAD.

“Tämä testijakso, jossa robotti kuljettaa DB Schenkerin oikeita paketteja oikeille asiakkaille, todistaa jo nyt, että jakelurobotit tarjoavat joustavan ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon pakettijakelulle Helsingin keskustan kaltaisissa tiiviisti rakennetuissa kaupunkiympäristöissä”, Gergely Horváth LMAD:ista summaa.

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö, joka kehittää tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja yhteistyössä yritysten, tutkimuslaitosten ja kaupunkilaisten kanssa.

Kuvat Vesa Laitinen/Forum Virium Helsinki