IoT-tekniikka tulee katuvalaistukseen

Wapice toimittaa yhdessä C2 SmartLightin ja Digitan kanssa Tampereen ulkovalojen ohjaukseen IoT-järjestelmän, joka pohautuu Digitan LoRaWan-anturiverkkoon. Hankinnan kokonaisarvo on 4,4 miljoonaa euroa kymmenen vuoden sopimuskaudella. Tavoitteena on, että käytännön toteutus käynnistyy vielä alkuvuodesta 2021.

Hankintaan sisältyvät IoT-alusta ja sitä hyödyntävät ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmä sekä kaupunkiympäristön anturointi tilannekuvaa varten.  Ohjaus toteutetaan C2 SmartLightin ohjaus- ja Wapicen IoT-Ticket-tekniikoiden avulla. Tiedonsiirto tukeutuu Digitan langattomaan LoRaWAN-pohjaiseen IoT-verkkoon ja pilvipalveluun.

Wapicen IoT-alustan avulla voidaan automatisoida toimintoja, ennakoida kunnossapidon tarpeita ja saada tarkempaa tietoa suunnittelun, päätöksenteon ja johtamisen tueksi.  Lisäksi ulkovalaistuksen älykkäämmällä ohjauksella saavutetaan kustannussäästöjä ja vähennetään hiilidioksidipäästöjä sekä parannetaan palveluiden laatua.

’’Olemme menossa kohti interaktiivista ympäristöä, jossa anturoitu tekoäly kommunikoi jopa yksilöiden kanssa, vaikuttaen energiankulutukseen, tiedon vaikuttavuuteen sekä ympäristön sopeutumiseen tarpeen mukaiseksi, kertoo Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen.

Tampereen älykaupunkihanke tulee viitoittamaan C2 SmartLightin varatoimitusjohtaja Petri Laitisen mukaan tietä monessa mielessä.  Myös Digitan IoT-tietoliikenneyhteyksien tarjonta laajalti helpottaa uusien ratkaisujen toteuttamista.

”24/7/365 ylläpidetyn verkon ansiosta erilaisten verkkoon liitettyjen laitteiden seuranta ja ohjaaminen on kustannustehokasta ja yksinkertaista ilman tarvetta monimutkaisille paikallisverkko- tai gateway-ratkaisuille kaupunkien haluamissa kohteissa”, kertoo Digitan IoT-liiketoiminnasta myyntijohtaja Mika Flinck.