Prosessorikauppa yllätti – isompi osuus

Tietokoneiden ja kännyköiden suorittimia myytiin viime vuonna 12 prosenttia edellisvuotta enemmän. Markkinatutkimuslaitos IC Insightsin mukaan prosessorisirujen menekki tulee  jatkumaan voimakkaana, vaikka kovin kasvu hieman hiljeneekin. Se lupaa hyvää AMD:n ja Intelin lisäksi kännykkäpiirien valmistaja Qualcommille.

Mikroprosessorikauppaa kiihdytti IC Insightsion mukaan kannettavien tietokoneiden ja kännyköiden suorittimien lisäksi investoinnit datakeskustietokoneisiin. Myynnin kasvuksi tuli 12 prosenttia  87,7 miljardiin dollariin. Kuluvan vuoden aikana kokonaiskasvun ennustetaan hidastuvan hieman. Kasvuprosentiksi IC Insights ennustaa yhdeksää prosenttia ja markkinan kooksi noin 95,5 miljardiin dollaria.

Tietokoneiden suorittimien prosessorit ovat rahassa suurin markkina, mutta sulautetut mikro-ohjainpiirejä myydään kappalemääräisesti entistä enemmän. Kalliimpina Intelin Core- ja AMD:n Ryzen-suorittimet ja Qualcommin järjestelmäpiirit muodostavat  suurimman osan markkinasta. ARM on järjestelmäpiireissä suosituin suoritinydin.

 

TutkimuslaitosIC Insightsin selvityksen mukaan 2020–2025 mikroprosessorien ja sulautettujen ohjainpiirien kokonaismyynnin ennustetaan kasvavan edelleen CAGR-arvolla 5,1 prosenttia. Kasvuvuosien ainoa hidastuminen tapahtuisi vuonna 2024 (-2%), jonka odotetaan laajemminkin olevan maailmantalouden hidastumisvuosi.

Lisää: IC Insights (LINKKI)

Kuvituskuva: Intelin kannettavien 11-sukupolven PC-suorittimia.