Sähköpotkulaudat muuttuvat mittausasemiksi

Suomessakin toimiva sähköpotkulautayhtiö Voi Technology on kehittänyt uuden sähköpotkulaudan, Voiager 4:n (V4), jonka varusteena olevat anturit pystyvät mittaamaan kaupungin melutasoa ja ilmanlaatua. Verkon kautta mittausdataa voidaan jakaa eri toimijoiden käyttöön ja edesauttaa älykkään kaupungin syntymistä. Katso videolta miten mittausratkaisut on toteutettu.

Uusi sähköpotkulautamalli tukee myös yhtiön visiota viihtyisistä kaupungeista ja missiota luoda kaupungeista parempia paikkoja asua. Voi aikoo tuoda uuden edistyksellisen mallin myös Suomeen.

’’Etsimme paraikaa uusia innovaatioita ja kumppaneita mikromobiliteettia tukeviin ratkaisuihin, nyt erityisesti tukemaan ilmanlaadun mittausta suomalaisissa kaupungeissa’’, kertoo sähköpotkulautayhtiö Voin Suomen toiminnoista vastaava Reetta Alastalo.

Hän kertoo yrityksen keränneet innovaatioita ja uusia kokeiluja varten myös kansainvälisen kolmen miljoonan dollarin suuruisen rahaston, josta voidaan ohjata Alastalon mukaan rahoitusta myös suomalaisille yrityksille.

’’Ilmanlaatusensori mittaa ilmassa olevia erilaisia ja erikokoisia partikkeleita, myös orgaanisia yhdisteitä ja jopa ilman kosteustason’’, kertoo Voin teknologiakehityksestä vastaava johtaja Shahin Ghazinouri.

Melusensori puolestaan mittaa äänitasoja sähköpotkulaudan ympäristössä. ’’Tiedämme, että kaupunkiympäristöissä on paljon melusaastetta, millä on yhteys esimerkiksi pitkäaikaiseen stressiin ja siten moniin terveysongelmiin, kuten sydänvaivoihin’’, Shahin Ghazinouri sanoo.

Uusien älyantureiden lisäksi uudessa V4-mallissa on myös turvallisuutta parantavia ominaisuuksia, kuten äänihälytys ja suuntavilkut, joiden ansiosta käyttäjä huomataan kaduilla entistä paremmin.

Mallissa on vahvistettu lokasuoja, parannettu hydraulinen jousitus sekä suuret, entistä laadukkaammat renkaat, jotka lisäävät iskunvaimennusta ja helpottavat ajamista mukulakivillä ja kuoppaisilla alustoilla.

Sisäänrakennettu Bluetooth-teknologia kommunikoi Voi-pysäköintitelineiden iBeacon-sensoreiden kanssa ja varmistaa, että potkulauta tulee pysäköityä oikein. Kontaktittoman NFC (Near Field Communication) -teknologian ansiosta sähköpotkulaudan voi ottaa käyttöön älypuhelinta, älykelloa tai liikennekorttia vilauttamalla.

Jo aiemmin yhtiö kertoi uudesta tekoälyä hyödyntävästä kypäräselfie-turvatoiminnosta, joka selvittää, onko käyttäjällä sähköpotkulautaa avatessaan kypärä päässään ja antaa etuja kypärän käyttäjälle. Kypärän käyttäjä palkitaan kanta-asiakaspisteillä, joilla saa matkoista alennuksia

Lisää: Voi Voiager V4:n tekniikka videoesittelyssä (LINKKI, Youtube)

Kuvat: Voi Technology AB, osa videolta.